Свят

Байдън призова за забрана на карабина AR-15, с която стреляха по Тръмп

   


Оръжието, което беше използвано в покушението срещу Доналд Тръмп, трябва да бъде забранено, призова президентът Джо Байдън в първата си публична изява след инцидента.

Стрелецът използва карабина AR-15, уби един човек и рани двама по време на митинга в Пенсилвания. Това е едно от най-купуваните оръжия в Съединените щати.

Байдън беше категоричен, че е крайно време карабината да бъде забранена заради многото отнети животи, включително на деца.

Въпреки атентата Доналд Тръмп не възнамерява да налага нови ограничения върху оръжия и ще защитава втората поправка, каза съветникът на предизборния му щаб Крис Лакивита, цитиран от Ройтерс.

Втората поправка на конституцията на САЩ гарантира правото на носене на оръжие.

Републиканската партия като цяло блокира опитите за реформиране на законите за оръжията, дори след убийството на 20 деца от началното училище в Кънектикът през 2012 г. от въоръжен мъж също с карабина AR-15 и два пистолета.

А в Милуоки продължава конгресът на републиканците. Бившите партийни опоненти на Тръмп – Ники Хейли и Рон ДеСантис, призоваха избирателите да го подкрепят в надпреварата за Белия дом.