Свят

Ангела Меркел навърши 70 години

   
Ангела Меркел навърши 70 години

Бившият германски канцлер Ангела Меркел празнува днес 70-и си рожден ден. Около нея бяха само най-близките ѝ хора, като тя за пореден път избегна светлините на прожекторите, пише ДПА, позовавайки се на нейната говорителка.

Въпреки всичко някои германски политици вече честитиха юбилея на Меркел, която бе начело на най-голямата европейска икономика в продължение на 16 години. Тя бе и първата жена на този пост. 

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер каза преди рождения ѝ ден, че „Ангела Меркел е пример за подражание и символ на нашата демокрация“.

Той припомни също така, че тя „решително е начертала пътя на обединена Германия“.

Бившият германски лидер Герхард Шрьодер, когото Ангела Меркел наследи след изборите през 2005 г., също отправи поздравленията си.

„Сред всички политически опоненти тя е специална. В края на краищата тя спечели“, казва Шрьодер в интервю за списание „Щерн“.

Меркел е родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург, но малко след това семейството ѝ се мести в бившата комунистическа Източна Германия. Тя изучава физика в Лайпцигския университет и има докторска степен по квантова химия, припомня БТА.

Политическата си кариера на Ангела Меркел започва като зам.-говорител на първото демократично избрано правителство в Източна Германия.

След обединението на двете германски държави през 1990 г. тя е избрана за член на германския парламент от дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС), а по-късно е назначена като министър по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта. Заемала е и поста на министър на околната среда.

Меркел е начело на ХДС от 2000 г. до 2018 г. и е канцлер на Германия от 2005 г. до 2021 г. В историята ще остане и с това, че е първият канцлер, израснал в Източна Германия.

Ангела Меркел съобщи, че възнамерява да се оттегли от политиката и да не се кандидатира отново за председател на ХДС в края на 2018 г.

Според част от анализаторите до това решение тя е стигнала, след като е видяла спадащото доверие към нея. Според други намерението ѝ за оттегляне от активната политика е заради здравословен проблем.

Без значение от причините, така или иначе Меркел е първата германска правителствена ръководителка в следвоенно време, напуснала поста си доброволно. Днес очевидно тя не се нуждае от общественото внимание, коментира „Дойче веле“.

От оттеглянето си насам Ангела Меркел почти не се появява пред обществеността с малки изключения - като например за среща с бившия американски президент Барак Обама в Берлин през май 2023 г.

Говори се, че прилежно си пише мемоарите, които трябва да излязат тази есен.