Новини Свят

Орбан може да нанесе и още повече щети на ЕС

   
Орбан може да нанесе и още повече щети на ЕС

Минаха едва три седмици, откакто Унгария пое председателството на Европейския съюз, но Виктор Орбан определено се възползва от тази позиция, пише АРД. Никога досега ротационното председателство не е привличало толкова внимание. Причината е, че унгарският премиер го използва успешно, за да нанесе максимални щети на европейската външна политика.

Орбан се срещна с Путин в опит да продължи да поддържа отношенията си с него, оставайки твърд в опозицията си за всякаква помощ за Украйна. Ухажва и китайските лидери. А сега унгарският премиер се е превърнал и във високоговорител на Доналд Тръмп - по думите му кандидатът на Републиканската партия има план за мир между Русия и Украйна.

Къде е дипломатическата сдържаност?

Ясно е, че всеки европейски лидер има право да прави дипломатически пътувания където пожелае и да води своя собствена външна политика. Не е такъв случаят обаче с председателството на Европейския съюз. Когато е в тази позиция, лидерът на съответната държава от ЕС трябва да се съобразява и да проявява сдържаност в дипломатически план за шест месеца. Идеята е той да бъде безпристрастен медиатор и лоялно да представлява целите на Общността.

Вместо това премиерът на Унгария използва временната си позиция изключително за своите цели, пише Хелга Шмит в коментар за германската обществено-правна медия. Орбан се интересува от изграждането на мостове с Москва, Пекин и Доналд Тръмп и от създаването на мрежа от врагове на правовата държава и демокрацията.

Мерки, които могат да го възпрат, има

Не е чудно, че действията на Орбан създават напрежение в Брюксел. Вече има и мерки срещу това - ЕК няма да изпраща комисари в Будапеща за редовните срещи, които се провеждат по време на председателството. Вместо това Брюксел дори може да организира алтернативни събития по същото време, пише АРД. Тази би била най-крайната мярка срещу Унгария, но и тя вече се обсъжда.

Това няма да разстрои Орбан, дори може да го развесели, пише Хелга Шмит. Защото неговият план така или иначе ще сработи - Европа е разделена и другите се въздържат от истинско и болезнено възпиране на действията му. Отнемането на председателството би било по-строга и ефективна мярка, смята авторката на АРД. Друга санкция, която отдавна се обсъжда, е лишаването от правото на глас в ЕС - това би било истински сериозна загуба за Будапеща. Такава стъпка може и да бъде предприета, но за целта трябва да има силно мнозинство в подкрепа на идеята.

Вече 14 години Орбан не може да бъде изолиран

Орбан е на власт от 14 години, като през това време така и не стана възможно той да бъде изолиран. Милиарди европейски пари потънаха в корупционните канали на Унгария, а самият Орбан редовно ги раздава на най-близките си хора, припомня АРД.

Средствата, които Брюксел изпраща на Унгария, бяха временно замразени, но това се случи на твърде късен етап и за твърде кратко време. Времето, в което Орбан можеше да използва европейските пари, за да подрива основите на демокрацията в държавата си, продължи твърде дълго. А никой не е забравил и кой беше най-големият му защитник в ЕС - Ангела Меркел, която го настани удобно в гнездото на Европейската народна партия.

Авторитарен национализъм по Орбанов модел

Това, че унгарският премиер започна кариерата си като антикомунистически борец за свобода, му спечели симпатиите на консерваторите. А фактът, че днес той открито е фен на Путин, засега остава несанкциониран, пише в коментара си АРД. Даже напротив - авторитарният национализъм по негов модел вече се появява и другаде в Европа. Примерът на Орбан е твърде окуражаващ, за да остане незабелязан.

Ако останалата част от ЕС сега ще реагира на връзките на Орбан с Москва, Пекин и Тръмп само с бойкотирането конференции, това няма да впечатли особено унгарския лидер, смята Хелга Шмит. През останалите пет месеца той ще използва оптимално времето си, за да нанесе възможно най-много щети на ЕС.