Новини Свят

Англия иска рестарт на отношенията с Европа, но не и да е част от единния пазар на ЕС

   
Англия иска рестарт на отношенията с Европа, но не и да е част от единния пазар на ЕС

Икономически подем, засилване на отбраната и сигурността, продължаване на непоклатимата подкрепа за Украйна и усилия за справяне с климатичните промени - това са приоритетите на новото британско правителство на Киър Стармър. То е водено от Лейбъристката партия, която спечели с историческо мнозинство изборите на Острова.

Британският кабинет определя себе си като правителство с “мисия”. А ключовата дума, която свързва задачите им, е партньорство. Това заяви на брифинг в София временният шарже д'афер на посолството на Великобритания у нас Кейт Смит.

След години на напрежение между столиците на ЕС и Лондон, доминирани от отровната атмосфера на Брекзит, новото лейбъристко правителство се стреми към пълно пренастройване и рестарт на отношенията между Англия и Европа. От дипломатическата мисия обаче са категорични: стремежът към партньорски отношения не бива да се бърка с опит за присъединяване към единния пазар на ЕС. Ставало дума за това Великобритания и европейските държави да гледат един на друг като надежден партньор, сигурен съюзник и добър съсед.

“Обединеното кралство винаги е по-силно, когато работи в тясно сътрудничество с партньорите си”, категоричен е новият британски премиер Киър Стармър. Той иска да постави Лондон в центъра на европейските усилия за противопоставяне на агресията на Русия в Украйна и за справяне с престъпните банди за трафик на хора, които доведоха имиграцията до кризисни нива на Острова и в други страни.

Затова и в четвъртък Великобритания ще бъде домакин на повече от 45 лидери за срещата на върха на Европейската политическа общност в Бленъм - родното място на Уинстън Чърчил. Ще бъдат обсъдени “най-належащите проблеми, пред които е изправена Европа” - от войната в Украйна до нелегалната имиграция и сътрудничеството в областта на сигурността. На срещата на върха на НАТО преди дни Великобритания вече пое ангажимент да предоставя годишна подкрепа на Киев в размер на 3 млрд. паунда за толкова дълго, колкото е необходимо. Потвърди също, че като част от НАТО ще допринесе с 40 млн. паунда за съвместния пакет за подпомагане на Украйна - като с това се превърна в третия по големина донор за общия пакет.

От британското посолство в София посочиха, че за първи път представители на НАТО, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Съвета на Европа ще присъстват на срещата на върха на Европейската политическа общност, което показва значението на единството в отговор на конфликти и нестабилност вътре и близо до границите на Европа. Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен обаче няма да присъства, тъй като по същото време Европейският парламент в Страсбург трябва да гласува нейния втори мандат.

Съветът на Европейската политическа общност е рожба на френския президент Еманюел Макрон, който се опита да създаде по-широк кръг от европейски съюзници след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Целта на новото групиране никога не е била напълно ясна, като някои критици обвиняват Макрон, че го използва, за да предотврати усилията за разширяване на официалното членство в ЕС на страни като Украйна и Молдова.