Новини

Разкриха нови скандални подробности за Исторически парк

   
Разкриха нови скандални подробности за Исторически парк

Временната комисия в парламента, която разследва "Исторически парк", проведе първото си заседание днес. Чуха се различни скандални твърдения за Ивелин Михайлов, създателят на парка и идеолог на партия "Величие", чиято парламентарна група се разпадна.

Мнение сподели финансистът доц. Григор Сарийски, според който е много вероятно Ивелин Михайлов да се занимава с банкова дейност без лиценз, като събира банкови заеми от различни хора, като изтъкна че подобни действия са незаконни. Според него парите са отивали в "Исторически парк" в брой, а после не са били оформяни по надлежния ред. Сарийски добави, че в последните години няма никакви отчети на доходите на атракциона пред Националната агенция по приходите (НАП) и че очевидно за тези получени кеш суми не са били плащани данъци. Полк. Стефан Калчев, който дълги години е работил като охрана в "Исторически парк", заяви, че до този момент държавата не е правила никакви проверки на Ивелин Михайлов.

Калчев твърди, че е попаднал в "много страшна схема" и че Ивелин Михайлов му дължи общо 417 000 лева. Мъжът заяви, че на Ивелин Михайлов активно съдействал друг човек - Щелян Калчев, който по думите на половника е бивш затворник в САЩ. На Стефан Калчев били правени обещания от Ивелин Михайлов, че с времето ще получава дивиденти от своите инвестиции.

"На Ивелин приятелите му са от контингента на мутрите", разказа полк. Калчев. Той твърди, че за Михайлов работили предимно хора с ромски произход, на които раздавал от сакове пари в кеш, без каквито и да било документи. Изслушан беше и инвеститорът в "Исторически парк" Симеон Иванов. Той разказа, че на 23 март 2023 г. е инвестирал в парка чрез посредник - Мирослав Стоянов, 10 000 лв с 1% лихва на месечна основа за период от една година. Обещаните пари обаче получил едва днес, когато се разбрало, че ще говори пред комисията.