Анализи

Андрей Гюров: Отстраняването ми може да е проблем пред влизането в еврозоната

   
Андрей Гюров: Отстраняването ми може да е проблем пред влизането в еврозоната

Отстраняването на Андрей Гюров може да се окаже проблем при влизането на България в еврозоната, затова и се следи много сериозно от европейските ни партньори. Така смята самият Гюров, стана ясно от интервю пред Би Ти Ви.

Вчера той бе отстранен от поста си на подуправител на Българската народна банка заради несъответствие.

Аз мога да приема становището на БНБ. Централната банка има интерес от бързо решение на съда по този казус. Решението на Управителния съвет на БНБ е на основа незаконен акт на КПК. Изслушването ми беше формално. Нямаше представяне на факти и аргументи. Надявам се решението на БНБ да ускори процеса по произнасяне на съда", обясни Гюров. 

Защо ме притеснява това решение? В момента тече жалба, която е допусната от съда. Решението на БНБ се базира на решението на Комисията за противодействие на корупцията, а то не е влязло в сила, обясни Гюров. Той дори показа жалбата си, която е допусната от съда. В решението на съда пиша, че няма никакви доказателства, че е упражнявал дейност.

Гюров обясни, че никога не е бил управител на въпросното дружество. Той разказа и за двете неправителствени организации - в едната организирал курсове по икономика, но не работи от 2020 г., и е подал оставка през 2022 г., която е била приета и вписана от съда, а второто е спортен клуб, който никога не е функционирал.

Според него изслушването му било формално, понеже никой не е поискал становището му.