Анализи

Балканите остават в плен на горещините

   
Балканите остават в плен на горещините

Балканите остават в плен на горещините. Почти навсякъде температурите са рекордно високи, а пожари изпепеляват горски масиви. Правителството в Скопие обяви кризисна ситуация за следващите 30 дни заради големия брой пожари и продължаващата гореща вълна. Най-големите пожари са в района на Неготино и на планината Серта, в района на Щип.

На помощ от чужбина разчита Северна Македония - там пристигнаха специализирани самолети и хеликоптери за гасене на пожари от Турция, Хърватия, Словения и Черна гора, както и сръбски противопожарен хеликоптер Камов Ка-32, който е с капацитет от 5 тона вода. Той се включи в борбата с огнената стихия на границата с България в Огражден планина, пожарът продължава да е активен и от 1000, вече е на 800 метра надморска височина. 

Трудна остава обстановката в Гърция, където има активни над 30 огнища, но без да застрашават населени места. Горски пожар временно затвори границата с Република Северна Македония и част от магистралата към граничния пункт Богородица - Евзонос. Високите температури над 40 градуса и силният вятър затрудняват огнеборците. Сред тях има и пострадали, които са приети за лечение в болница. Особено трудно е положението в Коринт, област Пелопонес, където според областния управител за сега е невъзможно огънят да бъде овладян. А заради екстремните температури Акрополът затваря в следобедните часове за посетители, съобщиха гръцките власти. Метеоролозите предупреждават, че температурите няма да спаднат съществено до края на месеца.

Горещата вълна е обхванала всички държави на Балканите. Червен код за опасно горещо време е обявен в Босна и Херцеговина, а температурите достигат стойности около 42 градуса. Такива стойности са измерени и в Южна и Централна Румъния, където също е в сила червен код за горещо време. Минималните температури няма да паднат под 22 градуса през нощта, предупреждават синоптиците. А в Косово горещината е придружена с пясъчен вятър, което допълнително усложнява ситуацията.