Свят

Евродепутатите решават дали да подкрепят Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

   

  google

Евродепутатите решават дали да подкрепят Урсула фон дер Лайен за още пет години начело на Европейската комисия. Вотът ще е таен, а за да бъде преизбрана фор дер Лайен са нужни на поне 361 депутати от общо 720.

Първият мандат на германката беше белязан от предизвикателства като кризата по време на COVID-19 и войната в Украйна. Поддръжниците ѝ считат, че повторният ѝ избор би означавал стабилност за Европа, с оглед предстоящите президентски избори в САЩ тази есен и икономическата експанзия на Китай.

Лобирането на екипа на фон дер Лайен продължава, но остават и спорните въпроси – деблокираните 10 милиарда европомощ за Унгария, скандалът с SMS с шефа на „Пфайзер“ по време на пандемията от COVID-19 и фактът, че ЕК не е предоставила на обществеността достатъчно информация за сделките за закупуване на ваксини срещу COVID-19. Важен въпрос е и как ще продължи комисията по Зелената сделка.

Резултатите от вота ще станат ясни този следобед. Ако евродепутатите не подкрепят Фон дер Лайен, Европейският съвет ще трябва да предложи нов кандидат за поста в рамките на един месец.