Новини

Пожарът край Воден е локализиран, 35 са изгорелите къщи

   


Пожарът в селото е овладян. В сряда ситуацията беше изключително тежка. На терен имаше близо 25 екипа на пожарната, хеликоптер на армията, доброволци и служители на горските стопанства. Хората бяха евакуирани от нас, имаше голяма част от тях, които отказваха да напуснат домовете си. По тази причина бяха принудително изведени. Това заяви силовият министър на брифинг в МВР. 

"Анализирайки фактите се обърнахме към нашите колеги от Турция, които върнаха жеста, който ние направихме към тях при тежкото земетресение там. Паралелно бяха обезопасени съседните села - Шарково, Крайново и най-вече Горска поляна - там се намира газопреносна станция "Странджа". Изградени са множество просеки", допълни той. 

По думите на министърът описването на щетите ще започне днес.

"Има засегнати 35 къщи, от които 20 са необитаеми. В акцията бяха включени 23 автомобили и 71 служители", посочи главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Кангалджиев отбеляза, че ще анализират и преценят дали да се включи още един военен хеликоптер.

"В заповедта за обявяване на бедствено положение няма точка, която да казва националната система за районно оповестяване и BG ALERT. Най-вероятно е така, защото по време на пожар няма ток и мобилно покритие. Разбира се, че ще анализираме всички тези неща, за да може да използваме системата", отбеляза съветникът на министъра на вътрешните работи Николай Николов.