Свят

Джо Байдън е с COVID-19

   


Американският президент Джо Байдън е дал положителна проба за COVID-19. Това се е случило по време на пътуване до Лас Вегас в сряда. Президентът е получил леки симптоми и се е самоизолирал, съобщиха от Белия дом. 

Байдън е имал „симптоми на горните дихателни пътища, включващи хрема и непродуктивна кашлица, с общо неразположение“, се казва в бележката от лекаря му, предоставена от прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Според лекаря му 81-годишният Байдън е получил първата си доза антивирусно лекарство „Паксловид“.

„Чувствам се добре“, заяви Байдън пред репортери в сряда в Лас Вегас, с вдигнат палец нагоре, преди да се качи на Air Force One и да се отправи към резиденцията си в Делауеър. 

Президентът е изцяло ваксиниран, но ще се самоизолира в съответствие с указанията на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Заразяването му с COVID-19 се случи в ключов момент от предизборната кампания и прекъсна важно събитие от кампанията, целящо да подкрепи латиноамериканските избирател, пише Си Ен Ен.Събитието в сряда в Лас Вегас, където се очакваше Джо Байдън да говори на годишната конференция на UnidosUS, беше обявено за пример за пряка ангажираност, в този случай с разнообразна коалиция.

То обаче бе прекратено с новината, че президентът е дал положителна проба за COVID-19 след активен ден, в който даде интервю и се срещна с избиратели в местен супермаркет.

„Току-що говорих по телефона с президента Байдън и той сподели дълбокото си разочарование, че не е могъл да се присъедини към нас този следобед. Както всички знаем, президентът е бил на много събития и току-що е дал положителна проба за COVID-19“, заяви президентът и главен изпълнителен директор на UnidosUS Джанет Мургия пред присъстващите, след като Байдън закъсня с час и половина за планираното си появяване на сцената.

Джо Байдън е бил забелязан да не носи маска в сряда, преди да се качи на борда на Air Force One, но е носил такава в колата, както и на борда на самолета до Делауеър, заяви служител на Белия дом.

„Той се чувстваше добре по време на първото си събитие за деня, но предвид факта, че не ставаше по-добре, беше проведено изследване на място за COVID-19 и резултатите бяха положителни“, се казва в бележката от лекаря му.

Не е ясно къде и кога президентът се е заразил с COVID-19, но внезапната диагноза ще го постави зад затворени врати в момент, в който демократите  настояват да го видят отпред.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията препоръчва заразените с с COVID-19 да останат вкъщи, докато нямат температура, без да приемат лекарства за понижаването ѝ в продължение на поне 24 часа и симптомите не се подобрят в продължение на едно денонощие След това препоръчва да се носи маска в продължение на пет дни.

Що се отнася до графика на Байдън през следващите дни и способността му да остане ангажиран, служител на Белия дом заяви пред Си Ен Ен, че президентът и преди е имал COVID-19 и е преминавал през тези периоди, като е провеждал много видеоразговори. Нещо подобно трябва да се очаква и през следващите дни, каза служителят.

За първи път американският президент е дал положителен тест за COVID-19 през юли 2022 г. и е претърпял втори, т.нар. ребаунд случай в дните след това.

Джо Байдън е получавал многократни бустерни дози ваксина срещу COVID-19, последната от които през септември 2023 г., според бележката от неговия лекар.

По време на първото си заразяване той е имал леки симптоми, включително хрема, умора, висока температура и кашлица, и е бил лекуван с „Паксловид“.