Икономика

Промяната в капачките: Защо вече са закрепени към бутилките?

   

  bTV

В последните дни с екстремно високи температури всички виждаме как климатичните промени се отразяват пряко на живота ни. Предаването „Тази сутрин“ въведе множество зелени практики и се стараем да поддържаме интереса ви към отговорното поведение към природата и добрите примери.

Част от борбата на Европейски съюз е промяната в капачките на бутилките, които вече ще стоят закачени за бутилката.

Капачките от безалкохолни напитки и от козметични продукти се оказват най-често срещаните замърсители по европейските плажове, според проучване на Европейския съюз.

Питали ли сте се защо капачките на шишетата вече са прикрепени за бутилката?

От 3 юли 2024 година ЕС забранява производството на бутилки с отделена капачка от тях.

Решението капачките на пластмасовите бутилки да останат прикрепени за шишето произтича от директива, приета още през 2019 година и е за всички страни членки на съюза. То цели да намали изхвърлянето на пластмаса и да насърчи прехода към кръгова икономика.

„Решението за трайно прикрепена капачка е различно предизвикателство спрямо течностите, които се намират в съда. За газираните напитки към датата на гласуване на това решение нямаше технологична разработка. Нашите членове, които представляват огромна част от пазара, се подготвяха в годините, така че да спазят крайния срок“, каза изпълнителят директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България Снежана Великова.

Според директивата трайно прикрепена капачка трябва да имат всички съдове дори и празните:

„Тези, които имат капачки и капаци, произведени от пластмаса, могат да бъдат пуснати на пазара, само ако капачките и капаците остават прикрепени към съдовете по време на предвидения етап на употреба на продуктите“.

 

Снимка: bTV

Тези промени будят разнородни мнения в потребителите.

Някои намират прикрепените капачки за дразнещи и неудобни за затваряне. Според други – решението е правилно, тъй като се намалява замърсяването.

Оказва се че прикрепената капачка не спира желаещите да ги рециклират отделно.

„Дори да има някакъв отлив и понижени количества с времето, защото нашата основна цел е да се замислят, да обръщат внимание на природата и да доброволстват. Събираме капачките в големи количества, предават се на заводи, които рециклират пластмасата, след това те превеждат пари на фондацията, с които пари, ние купуваме апаратура и я даряваме на болницата“, посочи Лазар Радков, основател на кампанията „Капачки за бъдеще“.

Кампанията „Капачки за бъдеще“ също се адаптира към новите промени и те въвеждат над 20 обекта, в които се събират всекидневно пластмасови бутилки.

„Може да си занесете бутилките от напитки - прозрачни, от бира, безалкохолни, вода, кенчета, да ги занесете и поставите в машината и да натиснете дари“, допълни Радков.

Кампанията предава между 200-250 тона капачки годишно. Общото количество произведени опаковки в България за една година е около 1,2 млрд., включително от стъкло. Дали прикрепените капачки, ще постигнат целите си, ще се преразгледа през 2027 година.