Свят

След подигравка с ръста на Мелони: съд глоби италианска журналистка

   

  google

Съд в Милано нареди на журналистка да изплати на италианския премиер Джорджа Мелони обезщетение в размер на 5000 евро за това, че се е подиграла с нея в публикация в социалните мрежи, съобщава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Журналистката Джулия Кортезе получи и 1200 евро условна глоба за подигравка в Twitter (сега X) през октомври 2021 г. относно ръста на Мелони, което беше определено като т.нар. "бодишейминг".

Мелони предприе съдебни действия срещу Кортезе, след като двете жени влязоха в спор в социалните мрежи.

Мелони, чиято крайнодясна партия "Италиански братя" по това време беше в опозиция, излезе с остри критики, след като Кортезе публикува колаж с нейна снимка и снимка на покойния фашистки лидер Бенито Мусолини на заден план.

Кортезе отговори с допълнителни публикации, в една от които заяви: "Не ме плашиш, Джорджа Мелони. В крайна сметка ти си висока едва 1,2 метра. Дори не мога да те забележа."

Височината на Мелони е посочена между 1,58 м и 1,63 м в различни медийни уебсайтове.

Кортезе може да обжалва присъдата, а адвокатът на Мелони заяви, че премиерът ще дари за благотворителност всяко обезщетение, което евентуално получи.

Голям брой дела, заведени срещу журналисти, бяха цитирани тази година от "Репортери без граници" като причина за изместването на Италия с пет места назад до 46-то място в Световния индекс за свобода на печата за 2024 г.

Мелони не за първи път дава журналисти на съд. Миналата година съд в Рим глоби автора на бестселъри Роберто Савиано с 1000 евро плюс съдебни разноски, след като той я обиди по телевизията през 2021 г. заради твърдата ѝ позиция по отношение на нелегалната имиграция.

Журналистите от италианската държавна телевизия RAI стачкуваха през май в знак на протест срещу "задушаващия контрол" върху работата им от правителството на Мелони.