Икономика

Спад на строителството в ЕС през май, солиден ръст в България

   
Спад на строителството в ЕС през май, солиден ръст в България

Продукцията в строителния сектор на ЕС се понижи през май, като в същото време отбеляза добро нарастване в България след два месеца на спад, показват данни на Евростат.

Строителството в ЕС се понижи с 1% спрямо април, когато отбеляза стагнация на нивата от март, докато в рамките на еврозоната продукцията в строителството се сви през май с 0,9% след понижение с 0,4% месец по-рамо и спад с 0,6% през март.

Най-силен спад през май отбеляза строителството в Чехия (спад с 5,1%), Румъния (с 4,1%) и Унгария (с 3,8%), докато най-солиден ръст на продукцията в строителството беше отчетена във Финландия (повишение с 1,9%), България (с 1,1%), Белгия (с 0,3%) и Испания (с 0,3%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС се сви за четвърти пореден месец, спадайки пез май с 2,5%, а в рамките на еврозоната строителството също отбеляза понижение за четвърти пореден месец, намалявайки с 2,4% - най-солиден спад февруари 2021 г. насам.

Най-силен спад на годишна база на строителството през май беше отчетен в Швеция (понижение със 7,5%), Словения (със 7,4%) и Германия (със 7,0%), докато най-солидно повишение отбеляза строителството в Унгария (ръст със 7,3%), България (с 4,4%) и Дания (с 1,1%).

Според същото проучване на Евростат, строителството в България през май нарасна с 1,1% спрямо април, след като през всеки от предходните два месеца се сви с по 0,3 на сто.

Продукцията в българското строителство на годишна база пък нарасна през май с 4,4% след повишение с 3,1% през април. Това е най-солидното нарастване на продукцията в строителството в нашата страна от декември 2021 г. насам.