Новини

Йотова: Силата е в народа, не в декларациите и голите думи, ни завеща Левски

   
Йотова: Силата е в народа, не в декларациите и голите думи, ни завеща Левски

Единението на българския народ – това е едно от най-важните послания на Левски. Той знаеше, че когато сме заедно, макар и различни, сме силни. Не силата на декларациите, не на голите думи, а силата, която е в народа, във всеки от нас, ни завеща. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържествената церемония пред паметника на Левски в Созопол по повод 187 години от рождението на Апостола на свободата. Паметникът на скулптора Иван Бахчеванов беше открит миналата година от вицепрезидента.

„Този паметник разказва за най-големия българин, за нашата светиня, за човека, който преди себе си обичаше най-много народа си. За човека, който имаше редкия талант да гледа напред в бъдещето през погледа на следващите поколения и да работи за тях, за свободно и независимо отечество", посочи Йотова.

Тя изтъкна, че думите на Левски не трябва да бъдат цитирани като лозунги, а да бъдат осъзнавани, да са в душите на всеки. „Всяка епоха оставя своите послания, но посланията на Апостола са вечни – за идеали и изконни човешки качества като отговорност, нетърпимост, духовна свобода", заяви вицепрезидентът.

„Народе???? – това обръщение повиква и стряска, кара ни да изтръпваме всеки път, когато го прочетем, да дадем своя отговор", отбеляза Илияна Йотова.

„Левски мечтаеше за чиста и свята република, за България, в която всички са равни независимо от своя етнос. В днешния объркан и все по-опасен свят тези думи звучат още по-стряскащо и трябва да бъдат препрочитани и осъзнавани", подчерта вицепрезидентът.