Шоу

След горещата вълна: Идва захлаждане с дъжд и гръмотевици

   
След горещата вълна: Идва захлаждане с дъжд и гръмотевици

НИМХ обяви жълт и оранжев код за опасно време - високи температури и дъжд с гръмотевици за утре, 19 юли.

Жълт код за високи температури е обявен за областите Бургас, Добрич, Шумен, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Търново, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Пазарджик, София - област.

Оранжев код за дъжд с гръмотевици е обявен в Хасково, Кърджали, Сливен, Бургас.

Области без обявен код за опасно време са София град, Благоевград, Перник, Кюстендил.

През нощта ще е предимно ясно с временни увеличения на облачността над Западна България, където на отделни места около полунощ ще превали. В повечето райони ще е почти тихо.

Утре преди обяд ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър и с него вече ще прониква малко по-хладен въздух. Въздушната маса ще се лабилизира и главно в следобедните и вечерните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури с условия и за градушки. Максималните температури ще са между 33° и 38°, в София – около 33°.
 
По Черноморието в сутрешните часове ще бъде слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 30°-33°. Температурата на морската вода 28°-29°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
 
Над планините преди обяд ще преобладава слънчево време. Главно в следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи и гръмотевични бури.  Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 28°, на 2000 – метра около 20°.