Свят

Русия не изключва възможността да разположи ядрени ракети в отговор на САЩ

   
Русия не изключва възможността да разположи ядрени ракети в отговор на САЩ

Сергей Рябков, руският заместни-министър на външните работи съобщи, че Москва не изключва възможността да разположи нови ядрени ракети в отговор на планираното от САЩ разполагане на конвенционални оръжия с голям обсег в Германия, предаде Интерфакс.

Агенцията цитира коментарите на Рябков, че защитата на руската Калининградска област, разположена между Полша и Литва - две страни членки на НАТО- е от особено значение за Кремъл.

"Не изключвам каквито и да било възможности", заяви руският заместник външен министър, помолен да коментира американските планове за разполагане на оръжия в Германия.

САЩ обявиха миналата седмица, че от 2026 г. ще започнат да разполагат оръжия в Германия , които ще включват ракети Ес Ем 6 (SM-6 - многоцелеви ракети земя-въздух с много голям обсег - бел. ред.), крилати ракети "Томахок" и нови хиперзвукови ракети, за да демонстрират ангажимента си към НАТО и към европейската отбрана.

Интерфакс цитира думите на Рябков, че Москва ще избира от възможно най-широк спектър варианти, за да даде най-ефективен отговор на действията на САЩ, включително по отношение на разходите.

Рябков каза, че Калининградска област, най-западната част на Русия, която е откъсната от останалата част от територията на страната, "отдавна привлича зловредното внимание на противниците" на Москва.