Новини Свят

Пелоси натиска болния от COVID-19 Байдън да се откаже - не можел да победи Тръмп

   
Пелоси натиска болния от COVID-19 Байдън да се откаже - не можел да победи Тръмп

Висши демократи отново натискат Джо Байдън да се откаже от президентските избори, след като американският лидер се разболя от COVID-19 и временно отмени публичните си появи.

81-годишният президент има леки симптоми и се е изолирал в дома си в Делауеър, докато “изпълнява напълно всичките си задължения”. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер каза още, че американският лидер е ваксиниран и дори има бустерна доза. Преди това два пъти е давал положителен тест за COVID.

По-рано президентът посети свои привърженици в Лас Вегас и трябваше да говори на събитие, но беше принуден да отмени речта си заради болестта. Това бележи внезапен и изтощителен край на пътуването, част от предизборната му кампания. Посещението му във Вегас трябваше да рестартира с пълна сила кампанията му след опита за убийство на бившия президент и негов основен съперник - републиканеца Доналд Тръмп. Вместо това то стана повод за поредните съмнения дали Байдън изобщо е годен за президент.

Двамата най-висши демократи в Конгреса на САЩ - лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис, са се срещнали с него поотделно, за да изразят загриженост относно борбата му за Белия дом.

Междувременно стана ясно, че бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси лично е обсъдила с настоящия лидер тревожни резултати от социологически проучвания, според които Байдън няма да победи Тръмп на 5 ноември. Нещо повече - Пелоси е настояла, че Байдън може да унищожи шансовете на демократите да спечелят мнозинство в Камарата, ако остане в надпреварата, според източници на Си Ен Ен.

Това е поредният сигнал за бунт в редиците на Демократическата партия срещу кандидатурата на Джо Байдънслед катастрофалното му представяне на дебата срещу Доналд Тръмп. Ново проучване на Асошиейтед прес показва, че близо две трети от демократите посочват, че предпочитат Байдън да се оттегли от президентската надпревара и да позволи на партията си да номинира друго лице. Предполага се, че човекът, който може да го замести, е вицепрезидентката му Камала Харис.