Икономика

Горна Оряховица дава по 10 000 лв. за трето дете

   
Горна Оряховица дава по 10 000 лв. за трето дете

По 10 000 лв. могат да получат семейства от Горна Оряховица, сдобили се с трето дете, съобщиха от пресцентъра на общината. Подкрепата е еднократна и е регламентирана в действаща наредба.

"Наистина съм радостен, това беше в плановете ми още от началото на мандата. Хората, към които подкрепата е насочена, отглеждат децата си с грижа и ги образоват, дават на обществото едни стойностни нови членове, на които разчита и икономиката ни. А обикновено такива семейства не получават от институциите дори и детски надбавки. За да имат право на помощта от 10 000 лв., родителите, които са адресно регистрирани и реално живеещи на територията на общината през последните 5 години, ще трябва да удостоверят още, че са с непрекъснат социалноосигурителен статус за предходните 60 месеца", написа кметът на Горна Оряховица Николай Рашков в профила си във Facebook.

"По отношение на двете им по-големи деца пък не трябва да са налагани социални мерки за закрила, като децата следва и редовно да посещават детска градина или училище, ако са в съответната задължителна възраст. Последните две обстоятелства ще ги установяваме по служебен път", поясни той.

Ако е отпусната помощ, но се засече несъответствие или пък в следващите две години по-големите деца на заявителя спрат да посещават редовно учебни заведения, то сумата подлежи на връщане.

Рашков подчертава, че мярката е дългосрочна.

"Важи за деца, родени или осиновени след 1 януари т.г., като заявленията трябва да се подават в рамките на три месеца. Но подчертавам, че за родените или осиновени през първото полугодие на тази година дечица, срокът за кандидатстване започва да тече от влизането в сила на Наредбата - сиреч  от този момент", пояснява градоначалникът.