Икономика

Австрия не е готова да спре транзита на газ през Украйна

   
Австрия не е готова да спре транзита на газ през Украйна

Ръководителят на Асоциацията на индустриалците на Австрия Георг Книл смята, че Министерството на енергетиката на републиката не се е подготвило адекватно за потенциалното прекратяване на транзита на руски газ през Украйна от 2025 г.

„Когато говорим за газоснабдяването на тази страна през следващите години, тук изобщо не съм спокоен. Министърът на енергетиката Леонор Гевеслер реагира твърде късно или по-скоро не реагира изобщо, ситуацията просто беше допусната да се случи“, каза той на пресконференция във Виена.

По думите му министърът е поискал предприятията да намерят алтернативни доставчици на енергийни ресурси. "Това не е енергийната политика, която очаквахме. Промишлеността ще се нуждае от газ като източник на енергия в продължение на много години“, каза той. Книл смята, че властите трябва да изготвят подробен план за диверсификация, който няма да позволи на Австрия да стане зависима от един доставчик.

През юни 2018 г. беше подписано споразумение за удължаване на съществуващия договор между Gazprom Export LLC и и OMV Gas Marketing & Trading GmbH за доставка на руски природен газ за Австрия до 2040 г. Преди това договорът беше валиден до 2028 г. Договорът се основава на принципа „вземи или плати“, т.е. OMV се задължава да преведе пари, дори ако всъщност не поеме газа.

Австрия многократно е заявявала намерението си да се откаже от руския газ. В същото време неговият дял във вноса на газ на републиката през май тази година възлиза на 90%.

Транзитът през Украйна остава единственият маршрут за доставки на руски газ за страните от Западна и Централна Европа. Изпомпване по Северен поток напълно спря. Доставките на газ през Турски поток и "Син поток" предназначени за Турция и страните от Южна и Югоизточна Европа.