Свят

Основателят на Crowdstrike за световния компютърен срив: Дълбоко съжалявам!

   
Основателят на Crowdstrike за световния компютърен срив: Дълбоко съжалявам!

Джордж Курц, основател и главен изпълнителен директор на фирмата за киберсигурност Crowdstrike, заяви, че компанията дълбоко съжалява за последиците, които сривът в IT системите имаше за институции и компании по цял свят. Дефектна актуализация на софтуера предизвика глобално прекъсване на информационните технологии, съобщава „Гардиън“.

Пред NBC Курц каза, че проблемът се дължи на грешка в единия от ъпдейтите.

"Идентифицирахме го много бързо и го отстранихме. Crowdstrike вече работи с всеки клиент, за да се увери, че всички ще се върнат онлайн", коментира още Курц.

Той добави, че е имало негативно взаимодействие между актуализацията и операционната система на Microsoft, което е довело до срив на компютрите и е предизвикало глобалното прекъсване.

Запитан как една дефектна актуализация може да предизвика подобен срив, той отговори: "Трябва да се върнем назад и да видим какво се е случило. Нашите системи винаги търсят най-новите атаки от противниците, които са някъде там".

Той уточни, че не е възможно това да е кибератака. И допълни, че "може да отнеме известно време някои системи да се върнат към нормалното си функциониране" и няма да се възстановят автоматично.