Анализи

Посланикът на България в САЩ: Очакваме първите два самолета F-16 лятото или есента на 2025 г.

   


Защо страната ни се включи точно сега в търсенето на Ружа Игнатова, изпращали ли са български министри писма до авторите на списъка "Магнитски", има ли терористична заплаха за страната ни и какво американците ще учат от нас при справянето с пожарите? Отговори на тези въроси даде в интервю за Нова тв посланикът на България в САЩ Георги Панайотов.

Срив в технологиите. Това беше една от водещите теми у нас. Засегна ли това Вашата работа и имаше ли българи, които се свързаха с вас за помощ?

В посолството не се усети сривът, няма българи, които са се обърнали към посолството за съдействие. Знам, че по летищата е имало проблеми, но са възстановени полетите със закъснение. Имаме колеги, които малко по-късно ще излетят, но ситуацията се нормализира.

Имате ли за Вас обяснение защо се случи това – технически проблем или кибератака?

Аз самият не съм IT специалист, но предполагам, че е свързано по-скоро с ъпдейт, който не е достатъчно коректно направен.

 Друга тема, която се коментира и в България, и при Вас. Това са горските пожари. Какви са приликите и разликите в начините, по които двете страни се справят с този проблем?

Първо да кажа, че поради мащабите на САЩ тук пожарите са много повече и в момента има 61 действащи горски пожара, вече са изгорели около 4 милиона декара гори, участват почти 20 000 пожарникари със съответната техника, така че на прима виста това е разликата.

Има ли обаче дебат в САЩ, когато възникнат пожари за стара техника, включват ли се политиците в темата за пожарите?

Политиците се включват във всякакви теми, когато може да се критикува или да се хвали. Същото е. Темата е такава, винаги става дума за искане за повече средства и ресурс за техника и за пожарните команди. За разлика от България обаче, те са съвсем доброволни. Това е огромната разлика с България. Имаше световен симпозиум на пожарникарите в град Вашингтон, където имаше представители на българските пожарникари и мога да ви кажа, че започваме сътрудничество с Америка и по това направление.

Кой от кого ще учи?

Категорично взаимно ще бъде обучението. Ние имаме какво да научим от тях – те имат по-модерни технологии и техника. Но в същото време начинът, по който ние се справяме с проблемите за тях също е интересен и те се учат и от нас.

Добре, ще следим как върви сътрудничеството в тази област. Друга тема намери сериозно отражение в световните медии – стрелбата по Доналд Тръмп. Къде бяхте, когато това се случи и каква беше първата Ви реакция?

Бях в резиденцията и тъкмо си гледах телефона, то човек в днешно време какво друго да прави и просто на секундата научих за това какво е станало с Тръмп. То е ясно какво стана – опит за покушение върху живота на Тръмп, ясно е кой е стрелецът, няма данни това да е нещо организирано, тероризъм. Няма данни той да е свързан с други хора. Но важното е да се знае, че след това покушение поведението на бившия президент спечели доста умове и сърца тук в САЩ, защото неговото поведение беше на смел човек. Той вдигна ръка във въздуха, изправи се, това се харесва в Америка и увеличи шансовете му за избиране.

Има ли разлика за България дали президент ще стане Доналд Тръмп или Джо Байдън, ако той остане номинация на демократите?

Това е много важен въпрос. Вижте, разлика за България някаква съществена няма да има, но нюанси ще има, защото това са различни хора с различни подходи и позиции.

Кой е по-добрият сценарий за България?

Не мога да се наема да кажа кой е по-добрият сценарий за България. Истината е, че Байдън принадлежи към онова поколение, израсло по време на Студената война, той и Доналд принадлежи към него, защото разликата им в годините не е голяма. Характерното при Байдън е, че неговият стремеж да пази демокрацията и свободата в света, Америка да е пазител на демокрацията е по-ясно изразен. При Тръмп има може би повече бизнес подход.

В България, знаете често политици твърдят, че Америка се меси във вътрешната ни политика. Така ли е?

Понятие си нямам какво се има предвид американската администрация да се меси във вътрешно политическите процеси у нас. Аз такова нещо не виждам, не забелязвам, но категорично американското правителство разговаря с българското правителство. Ние комуникираме с американското правителство, говорим си, казваме какви са ни проблемите, целите, плановете и работим заедно по тях. Никой никъде не се меси. Това категорично мога да ви го кажа.

Как изглеждат с днешна дата шансовете на България за отпадане на визите със САЩ?

Има един критерий, който е залегнал в закон тук в САЩ. А той е, че процентът на откази на кандидати за американски визи трябва да е под 3 на сто. Този критерий не е постигнат от наша страна. И ние работим за това това да се случи предстои кампания в България, която да разясни на кандидатите как да кандидатства, как да си попълнят документите, за да не им бъдат върнати.

Какъв е процентът на отказани визи?

9 процента.

Знаете, че румънското правителство румънското правителство започна акция за отпадането на визите за САЩ – с цел да се намали процентът на отказаните визи. Насърчават хората да си преподновяват визите. Трябва ли подобно нещо да се предприеме и у нас?

В един момент трябва да направи нещо такова България. Не знам дали ще е интересно, но Полша и Хърватия също бяха страни, за които се изискваше виза, но вече не. Една от стъпките, които те предприеха е, да окуражат свои граждани държавни служители да кандидатстват за американски визи, да ги получат и така да паднат отказите. Това се направи в Полша, направи се и в Хърватия

Трябва ли да се направи и у нас?

Да, трябва да се направи

Има още няколко теми, които искам да обсъдим. Още една тема, която преди няколко седмици свърза България със САЩ - това е издирването на Ружа Игнатова и обявената награда от 5 милиона долара за залавянето ѝ. Имате ли обяснение – защо Игнатова започна да се търси и в България?

Мога да ви кажа, че преди два месеца тук беше и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и заедно отидохме в Академията на ФБР във Вирджиния и там на една стена имаше 10 малки плакатчета с най-търсените хора от ФБР в света. Ружа Игнатова беше една от тях, само че, когато ние бяхме там, наградата беше 250 000 долара. После стана 5 милиона долара за няколко седмици. Защо започна да се търси в България – защото е извършила огромна кражба и е ощетила много хора.

Защо сега обаче започва да се търси у нас? Има ли индикации, че тя може би е в нашата страна?

Не е нещо, което мога да знам и нещо, което бих споделил с вас. Но логиката сочи натам. Не че е непременно в България, но българските правоохранителни органи трябва да се включат с усилия за нейното откриване.

Имате ли представа дали вече е имало хора от България, които са се обръщали към посолства, консулства, към ФБР с информация за нея, към Вас?

Не, нямам такава информация.

Бихте ли коментирали и информацията от американски медии, че “Бази в България са в повишена готовност заради терористична заплаха”. Има ли терористична заплаха за България?

Не, няма терористична заплаха за България. Преди доста време имаше информация, че някои от американските бази в Европа са в повишена готовност, но искам да подчертая, че в БГ американски бази няма. В РБ американски военни бази няма. В България има съвместни военни съоръжения, ние ги контролираме, не американската страна, разликата е огромна. И не сме получавали информация за заплаха срещу тези съвместни военни съоръжения.

В тази връзка на какъв етап е поръчката на F-16 и кога да ги очакваме в България?

В края на тази и началото на следващата година ще са готови първите самолети Ф-16, ще започнат техните изпитания, обученията на пилотите върви по план. Първият вече е готов. Освен пилоти ще бъдат обучавани и инструктори , тоест български пилоти-инструктори, които в последствие ще обучават българските си колеги, така че да не се налага те да пътуват до САЩ, а да се подготвят в България.

Колко самолета точно очакваме и кога?

16 самолета чакаме, но първоначално ще бъдат готови два. Те не могат всичките да бъдат произведени едновременно .Първо два ще бъдат готови и после още и още.

Първите два кога ще дойдат горе-долу?

Догодина.

Докога – март, април?

До март, април, може би лятото, есента. Те ще са готови по-рано, но като излязат от фабриката, ще започнат изпитанията с американски и български пилоти, за да бъдат проверени дали са надеждни, дали всички системи функционират и това отнема време. Няколко полета ще бъдат планирани и така.

Защото последната информация беше, че до март трябва да пристигнат първите 4 самолета. Означава ли, че ще има ново забавяне?

Значи, може да пристигнат и до март. Зависи от това дали ще сме готови да ги приемем.

Готова ли е авиобаза "Граф Игнатиево" да ги приеме?

Ами, видях, че пистата вече е готова, оттам нататък трябва да се обърнете към Министерство на отбраната. 

На финала искам да обсъдим една тема, за която много се говори у нас. Санкциите "Магнитски" често се коментират тук, особено покрай процесите в ДПС. Политици тук оспорват тяхната легитимност. Имат ли основание за това?

Аз няма да коментирам кой какво оспорва, но ще кажа следното. Списъкът магнитски е нещо, по което работи цялата американска администрация. Това е държавният департамент, министерство на правосъдието, водещо е министерство на финансите и всички тайни агенции на САЩ. Работата по този списък по лицата, които са вкарани вътре е плот на много дълги усилилия, в които са включени стотици хора, които докладват, събират информация , които поставят подписите си и носят отговорност. Така че – когато САЩ обявят човек за част от този списък те имат неопровержими доказателства, че са извършили съответните нарушения.

Знаете ли дали се подготвя разширяване на списъка "Магнитски"?

Не, няма представа. САЩ никога по никакъв начин няма да предоставят такава информация. Аз разбирам, че ще бъдат обявени хора в списъка "Магнитски" час преди официалното им обявяване.

Да разбирам, че преди час никой нищо не ви е казвал?

Не, преди час никой не ми е казвал, точно така.

Появи се информация от ДПС в публичното пространство, че министри са изпращали писма до Държавния департамент, че в поверените им ведомства няма никакви данни за това, което се говори в акта "Магнитски" свързано с Пеевски. Знаете ли за подобни писма? Изпращани ли са?

Не, категорично не. Но от това, което знам с представители на американската администрация, включително министерството на финансите и на правосъдието, пък и мин на външните работи, американците сами си събират информация. Те си имат начини да събират информация и не знам да са искали информация от български министри и не знам такава да им е била предоставяна.

А щяхте ли да знаете, ако е била искана такава информация от наши министри?

Все щеше да достигне до мен, да.

Казвате, че такава информация не е била искана и не е била предоставяна?

Категорично мога да кажа, че през мен не е минавало такова искане. Имах някакъв малък процент на допуск, че не е минало през мен, но едва ли. Не.

Има ли практика за преразглеждане на списъка "Магнитски"?

Много е сложен този въпрос, защото досега има един случай, когато човек е бил изкаран от списъка и после пак е бил вкаран, така че…Пак ви казвам, разследванията по подозрения се водят от десетки и стотици служители на много нива в администрацията. Тези хора са професионалисти, те носят отговорност с подписите си, така че веднъж след като са събрани доказателствата – по кой начин ще бъдат издърпани и ще станат невалидни. Аз поне не се сещам

И на финала на нашия разговор. Очакват ли все още от САЩ санкциите "Магнитски" под някаква форма да бъдат приложени и тук на българска почва?

Тук стигаме до предишния въпрос дали упражняват влияние. Дали списъкът "Магнитски" ще бъде припознат като част от българското законодателство от НПК това е работа на България и нейното правителство и депутати и на българския народ. Никой не може да ни наложи нищо. Ако ние преценим – добре, но ако не – няма кой да ни го наложи.

С г-н Сарафов обсъдихте ли тази тема?

Не, не.

Благодаря Ви много за този разговор.

Благодаря и аз. Хубав ден!