Новини

Младежите на ДПС: Настояваме за оставки в кръга Пеевски

   
Младежите на ДПС: Настояваме за оставки в кръга Пеевски

След срещата на младежите от ДПС в сарая в „Росенец“ те заявиха, че изходът е: „ДПС без Пеевски“ и се обявиха против насаждането на етническо напрежение от групировката на Пеевски.

Според тях това е жалък опит за създаване на раздори и изкривяване на ситуацията. Младежите препотвърдиха безусловната си подкрепа за автентичното ДПС начело с лидера д-р Ахмед Доган.

„Добре че има такива моменти, за да разберем с какви хора сме заобиколени. Да не позволяваме Младежко ДПС да бъде инструмент в нечий ръце“, заявиха младежите.

Взимайки думата, един от областните председатели на Младежко ДПС припомни, че на конференцията на ДПС, в началото на годината, са били раздадени раници на всички участници, на които никъде не е изобразено логото на ДПС, а единствено надписът „Ново начало - заедно с хората“ и зададе реторичния въпрос дали това не е била ясна заявка за нова партия още тогава.

Младежите призоваха своите колеги от цялата страна да спрат да си затварят очите и да се освободят от страха.

На срещата присъстваха председателя на ДПС доц. д-р Джевдет Чакъров, евродепутатът Илхан Кючюк, народните представители Джейхан Ибрямов, Севим Али, Валентин Тончев, Фатме Рамадан, Ализан Яхова, Левент Мемиш, Мюмюн Мюмюн и Ахмед Вранчев, Ешереф Ешереф и Юсеин Вейселов.

По-късно през деня, по покана на почетния председател, представителите на Младежко ДПС проведоха среща с Ахмед Доган.

Пред д-р Доган те препотвърдиха позицията си, че всички младежки структури в страната застават безусловно зад неговите решения и заявиха пълна подкрепа за единствения лидер и визионер на ДПС.

В края на срещата младежкият актив заяви: „Пред нас никога не е имало дилема: За нас ДПС е д-р Ахмед Доган. Време е демокрацията да възтържествува. ДПС без Пеевски!“

Напрежението в ДПС беше породено от гласуването на проектоправителството на ГЕРБ-СДС с премиер Росен Желязков на 3 юли.

В предаването „Тази сутрин“ в деня на гласуването на правителството Рамадан Аталай обяви, че Ахмед Доган е поискал движението да не го подкрепя. Същия ден той беше изключен от парламентарната група на ДПС.

Част от депутатите на ДПС гласуваха „против“ проектокабинета „Желязков“. Последва среща на 6 юли с тях на Ахмед Доган в лятната му резиденция „Росенец“ край Бургас.

На 7 юли Пеевски излезе с писмо, озаглавено „Няма тема „Доган – Пеевски“, има тема „Пеевски и дерибеите“. На следващия ден той се срещна в хотел в София с областни председатели на партията.

На 10 юли Ахмед Доган призова за оставката на Делян Пеевски и написа, че в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, „за да се използва партийната власт за лични и групови интереси и най-вече да се промени политическият профил на партията“.

Почетният председател поиска оставките и на още петима членове на ръководството на партията - Халил Летифов, Станислав Анастасов, Хамид Хамид, Ертен Анисова и Радослав Ревански.

Последва отговор от председателя на ДПС Делян Пеевски. Той обяви, че никой не може да спре новото начало.

На 11 юли 17 депутати бяха изключени от парламентарната група на ДПС, а още няколко напуснаха след това сами. Така групата остана с 22-ма членове и от втора политическа сила в парламента стана четвърта.