Спорт

Любо Ганев: България предоставя най-добрите условия за волейбол

   
Любо Ганев: България предоставя най-добрите условия за волейбол

Президентът на Българската федерация по волейбол - Любомир Ганев, говори след финала на Евроволей до 18 години, който се проведе в София. Функционерът и бивш волейболист изтъкна, че България за пореден път е доказала, че е сред най-добрите в организацията на турнири от най-високо ниво.

"Наистина едно прекрасно първенство. Мисля, че като организатори доказахме още веднъж, че можем да провеждаме най-хубавите състезания с най-добрите условия за всички отбори. Не само зала, хотели, организация и т. н.", каза Ганев.

Президентът също така говори за представянето на нашия тим, който за съжаление не стигна финалната четворка на турнира, както и говори за предстоящите турнири, които ще се проведат на българска територия.

Българският отбор беше в една много тежка група, но независимо от всичко ние не можахме да покажем нашата игра такава, каквато можем и буквално такава, каквато показахме преди началото на това първенство, но в крайна сметка, знаете - нашият спорт е такъв, играем с топка, тя е от женски род, не знаем къде ще отиде. Можем само да съжаляваме, но аз се радвам, че имаме такива добри поколения при подрастващите. Работим правилно, разбира се, не винаги успяваме да сложим черешата на тортата така, както го направи отборът за жени под 18 години. Може би, ако бяхме успели да се класираме за финалната четворка, обстановката в тази зала щеше да бъде съвсем различна, но не трябва да съжаляваме. Трябва да продължаваме да работим по начина, по който работим, да видим къде сме направили грешки, да ги изчистим и да се надяваме на следващите първенства. Ние имаме още няколко първенства, имаме още едно домакинско първенство на жени под 20 години, което е от 5-и до 17-и август в София и едно световно първенство за момчета под 17 години, което ще бъде също тук в София. Надяваме се в тези две състезания плюс състезанието, което имаме за големия отбор под 20 години при момчетата да покажем също добри резултати", каза още Ганев.

Функционерът сподели още и какво е казал на нашите волейболисти и как ги е окуражил за предстоящите битки въпреки настоящия неуспех.

"Горе главата! Случва се да загубите. Важно е да работите максимално концентрирано в залата, защото успехите идват само с игра, само с много тренировка, да слушаш това, което ти казва треньорският щаб, да се стремим да грешим по-малко и да вярваме преди всичко на собствените си усилия и да си помагаме. Ние сме колективен спорт и само като играем заедно можем да постигаме успехи", уточни Ганев.

Президентът на федерацията бе в ложите на Арена "София" до кмета на столицата - Васил Терзиев. Логично, бе запитан дали среща подкрепата на властите при организацията на подобни форуми.

"Аз винаги съм казвал, че каквото дава държавата, каквото дава общината - трябва да целуваш ръка. Но независимо всяка една спортна федерация, всеки един спортен клуб трябва да се стреми да си намира допълнителни партньори, защото само това, което е от държавата, няма как да стигне. Естествено, че имаме разбиране от общината. Няма какво да го крием, все пак правим събитие в София, знаете - София тази година е и световна столица на спорта, освен, че е европейска столица на спорта от много години, но тази година специално е и световна столица на спорта, и мисля, че с тези три събития, които ще направим в София точно това ще покажем. Благодаря на кмета Терзиев, че дойде лично да присъства на награждаването. Естествено, той е поканен и на другите две първенства, които провеждаме. Надявам се винаги да имаме такава помощ и такава подкрепа. Не само от общината, както казах, но и от фирмите, от институциите, защото само заедно можем да постигнем това, което правим", каза Ганев.

Силният мъж в родната федерация се върна след това и на въпроса за представянето на нашите национали по време на Евроволей U18, като отговори на запитването дали е оказало напрежение върху младите българи, че са играли пред родна публика.

"Мисля, че това да играеш пред собствена публика, пред твоите родители, пред твоите приятели, пред твои съотборници може само да помогне. Вярно е, понякога психически при мъжете, при жените се получава този факт, но факторът "домакинство" е голямо преимущество за отбора, който е домакин. Ние за това домакинство кандидатствахме и го взехме още 2021 г., защото знаехме, че имаме силен набор, силен отбор и тогава го взехме, тогава го поискахме това домакинство. Ние от тогава знаехме, че имаме състезатели в този набор, които могат да направят нещо и като федерация наше задължение беше да им подсигурим най-добрите условия за подготовка и да вземем това домакинско първенство, за да може да имат те един допълнителен шанс да играят вкъщи, където и стените помагат. Естествено, че това не винаги се получава, но ние не можем да кажем, че сме направили грешно решение и само да ви кажа един пример, че към момента почти всички първенства за подрастващи до 2027 г. са раздадени. Така че, ние като федерация аз се радвам, че успяхме да подсигурим всички отбори. Не само този отбор. И на момичетата под 18, и на тези, които се готвят в момента под 17 години, и на тези под 20 години - възможно най-добрите условия. Надявам се вече състезателите със своята игра, със своите умения, играейки задружно, вярвайки в собствените сили да ни зарадват с едни хубави мачове и победи и да ни накарат да се гордеем така, както буквално преди седмица се гордяхме и аз лично се разплаках на последната точка", завърши Ганев.