Икономика

33 млн. лв. са платили българите, за да се пенсионират

   
33 млн. лв. са платили българите, за да се пенсионират

Данните на НОИ показват, че българите са платили почти 33 милиона лева миналата година, за да си купят осигурителен стаж за пенсиониране. Средно 24 са месеците, които не са стигнали за пенсия.

Над 4700 човека са се пенсионирали със закупен стаж през 2023 г. През първите три месеца купеният стаж пък е за 4,43 млн. лв. 234 пък са новите пенсионери, които са се възползвали от тази опция. Ако човек иска да си купи един месец стаж, плаща по 184,73 лв. Така средно те са дали около 4400 лв., за да излязат в пенсия, съобщава “24 часа”.

Трябва да се отбележи, че цените на стажа растат заедно с вдигането на минималната заплата. Причината - според Кодекса за социално осигуряване именно върху него се изчислява цената на недостигащия за пенсиониране стаж. Размерът на вноската за пенсия е 19,8% от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се.

Купуването на стаж става все по-използвана опция в страната ни, тъй като все повече хора в предпенсионна възраст имат т.нар. липсващи години в кариерите си, когато са били безработни, коментираха експерти. В същото време продължава увеличаването на изискването за осигурителен стаж като част от пенсионната реформа от 2015 г.

Ако решим да си купим стаж, трябва да знаем, че можем да откупим до пет години стаж за пенсиониране, дори да не му предстои скоро да поиска от осигурителния институт отпускането на пенсия. Според закона за осигурителен стаж се зачита времето на обучение в университета или за докторантура, но висшистите трябва да платят за всеки месец на обучението си. Право да закупят липсващия им стаж имат и хората, навършили възрастта за пенсия за трета категория.

Плащането става по банков път, но трябва да се издаде и удостоверение за пенсиониране от поделение на НОИ, за да бъде призната сделката към момента на отпускане на пенсията. Висшистите могат да купят стаж само за периода на обучението, който е вписан в учебния план. Няма значение дали са учили в редовна, задочна или вечерна форма. Важно е по това време да не са работили, а за жените и да не са били по майчинство. Те трябва да представят и диплома за завършено висше или полувисше образование и документ, удостоверяващ срока на обучението, или документ за придобита научна или образователна степен “доктор”.

През 2024 г. жените се пенсионират на 62 г. и 2 месеца, а стажът им трябва да е 36 г. и шест месеца. При мъжете са нужни възраст от 64 г. и 7 месеца и 39,6 г. стаж. Ако не им стига, те също трябва да подадат заявление в НОИ, с което да поискат да им бъде продаден стаж. Служителите на осигурителния институт преценяват точно колко време не достига и дават информация за точната сума на дължимите осигурителни вноски и реда за внасянето им.

Как стоят нещата в ЕС?

Купуването на стаж е популярно в едва половината държави - Хърватия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Испания, Швеция и Нидерландия. В останалите държави действат различни правила. В съседна Гърция периодите без вноски, които могат да се купят само с цел право на пенсия, са - обезщетение за болест, безработица или отсъствие от работа поради бременност и майчинство. Могат да бъдат закупени минимум 48 месеца и максимум 84 месеца осигуровка.

В Румъния максималният период на обратно изкупуване е 6 месеца преди подписване на застрахователен договор. В Германия една от възможностите за купуване на стаж е след навършване на възрастта за пенсия за родители, родени преди 1 януари 1955 г., с признати периоди на отглеждане на деца. Те могат да кандидатстват за доброволни вноски за толкова месеци, колкото е необходимо, за да отговарят на квалификационния период.

В някои държави като Австрия се признават и месеците в по-ниска степен на образование, като максимумът е 72 месеца в университет. Във Франция стаж може да се купи до 3 г., но само за хората на възраст между 22 и 66 г., като плащането е по различни схеми.