Новини

ФБР следи: Жоро Мицубишито влага US милиони срещу БНТ

   


Измамникът Георги Мартов – Жоро Мицубишито се е върнал у нас след като излежава присъдата си в САЩ за източване на кредитни карти, научи „Уикенд”. С част от откраднатите милиони долари, които така и не бяха конфискувани от американските власти, Мартов отваря бирария на столичната ул. „Сан Стефано” – точно срещу сградата на БНТ, четем в „Уикенд”.

Разбира се, кръчмата се води на подставено лице, тъй като Жоро Мицубишито няма как да докаже произхода на парите. В лъскавото заведение не са пестени пари за обзавеждане и според оценка на експерти са вложени поне 3 милиона лева. Друг е въпросът дали високите цени за халба наливна бира или порция немски вурстчета са оправдани. Клиенти се оплакват, че редовно им се сервират претоплени пържени картофи, които са видели фритюрник преди ден-два и развалени наденици.

„Поне бирата е студена. Изпиването на няколко халби много помага да се освободиш в тоалетната от мезето”, разказва прецакан клиент. Опита му да протестира пред сервитьорите са посрещнати с оправданието „оплачете се на шефа”. Ако разбира се, изобщо се появи.

Работещи наоколо, които вече са се опарили от менюта в бирарията, разказват, че Жоро Мицубишито рядко може да бъде видян там. От време на време се мярка подставеното лице на измамника, на чието име се води заведението, но той пък нямало какво да направи. Босът много държал да не се изхвърлят развалени продукти.

Според запознати на Георги Мартов въобще не му пукало дали в бирарията ще има клиенти. Важното е заведението да работи, а на касовия апарат да се чукат дори и фиктивни сметки, с което пък да се легализират изкараните от него милиони. А те никак не са малко.

По време на делото в САЩ стана ясно, че между 2010 и 2014 г. бандата на Жоро Мицубишито успява да източи десетки милиони долари от чужди кредитни карти. Измамниците се добират до номерата на картите чрез прикрепени към банкомати скимиращи устройства.

След това пластиките са клонирани, а Мицубишито раздавал дубликатите на наетите мулета в Чикаго. Българските помагачи на боса получавали по 20 процента от изтеглените пари. Останалите прибирал Мартов. Имало случаи, когато бандата успява да източи по 100 000 долара в рамките на 24 часа. Част от милионите Жоро Мицубишито харчи за скъпи коли, купони и екскурзии, а останалите изпраща към България.

Според показанията на един от помагачите му Мартов всяка седмица праща към София по минимум 200 000 долара. Плячката се изпраща през фирми за парични преводи като Western Union. Като получатели са посочвани безработни и социално слаби. При разпитите си, те така и не могат да посочат на кого след това са предавали парите.

През 2017 г. Георги Мартов е осъден на 7 години затвор. Български емигранти в Чикаго разказват, че Жоро Мицубишито успява да съкрати присъдата си почти наполовина, тъй като още по време на делото се признава за виновен, в затвора е изкарал няколко образователни курса и е демонстрирал добро поведение.

Адвокатите на Мартов успяват да издействат съкращаване на присъдата и заради пристрастеността на клиента им към силните болкоуспокояващи таблетки „Викодин”. По думите на юристите Мартов е имал периоди в живота си, когато на ден е гълтал по 44 хапчета. Експертите в защитата му изграждат образа на мъж, зависим от дрога и хазарт, чиито странични ефекти оказват влияние върху престъпното му минало.

След пускането му от затвора Мартов продължава да е под наблюдение от ФБР, разказват запознати. Целта на агентите е да се доберат до сведения къде са източените от бандата милиони долари. Това е причината боса рязко да смени начина си на живот в САЩ. От някогашните разточителни купони, скъпи коли и пътешествия с яхта, с които редовно се хвали във фейсбук, няма и помен.

Днес Мартов, поне докато си е в САЩ твърди, че е наемен работник. Баровските лимузини са заменени от купен на старо мотор, с които в свободното си време обикаля страната. Разбира се, щатските власти няма как да знаят какви ги върши Жоро Мицубишито при честите си идвания в България. Още повече, че и тук бизнесът, с който откраднатите милиони се препират, се води на подставени лица.


Анкета

Как се спасявате от жегата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14