Еко

Мълния удари туристи в Стара планина

   
Мълния удари туристи в Стара планина

От Областната дирекция на МВР посочиха, че сигналът е получен в 13:35 часа. Съобщено е за пострадали от мълния мъж и дете, на височина над 2000 метра. Не е ясно какво е състоянието им.

Габриела Тодорова, говорител на МВР-Ловеч, обясни за БНР:

"Около 13:30 часа е получен сигнал на тел. 112, евентуално от дете. Съобщава, че на връх Жълтец - това се намира до връх Ботев, гръм е ударил мъж и друго дете.

Това е първоначална информация, с това уточнение, много държа (да отбележа), защото никой не знае какво се случва там.

Влезли са във връзка нашите колеги със спасителите. Подготвят се и тръгват към мястото, което е посочено.

Евентуално хеликоптер разбрах, че ще вдигат. Това не е в нашите прерогативи, затова аз не мога да кажа (повече)".

По-рано от Планинската спасителна служба, потвърдиха за БТА, че са получили сигнал за ударени от мълния в района на връх Купена в Стара планина.

На въпрос дали мястото, към което се насочват спасителите е връх Купена или за друг, Габриела Тодорова посочи:  "При нас е връх Жълтец. И над 2000 метра по първоначална информация е височината, на която се намират".

Христо Сираков от Планинската спасителна служба в Троян:

"Аз самият нямам информация, когато получим информация, ще ви уведомим". В какво състояние са пострадалите? "Към момента никой не е стигнал до тях и не мога да кажа. В момента тече (спасителна) акция".

По информация на БНР се очаква военен хеликоптер да излети от София към Карлово и от там да вземе планински спасители, които да се отправят към мястото. От Планинската спасителната служба посочиха, че времето на мястото на инцидента е лошо, което затруднява спасителната операция. Връх Жълтец се намира на билото на централна Стара планина, висок е 2227 метра, и е близо до връх Ботев. 

 


Анкета

Как се спасявате от жегата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14