Новини

Арх.Мирянов разказва за християнството в Египет от Старозаветни времена до ден днешен в нов филм

   
Арх.Мирянов разказва за християнството в Египет от Старозаветни времена до ден днешен в нов филм

Пламенният патриот и идеолог на родолюбивата фондация "Нашият дом е България" арх. Пламен Пламенов Мирянов засне нов филм, разказващ за християнството в Египет от Старозаветни времена до ден днешен.

Лентата носи името „Крепост на вяра“. Премиерата на филма ще бъде на фестивала „Пристан на спасение“ в град Царево на 11.08 тази година, а след това ще бъде излъчен по БНТ1.

Във видеото се виждат кадри от Синай планина, Египет и мястото, на което по предание е била пещерата на св. пророк Илия в сърцето на Божията планина. Коментарите са от богослова Георги Тодоров и арх. Пламен Мирянов.

Новината за късометражния филм от фондация "Нашият дом е България" разпространиха именно навръх църковния празник на Св. Илия, 20 юли.

Ето какво пишат още от благотворителната организация:

"Вярата на св. Илия била толкова силна, че за да изобличи и вразуми нечестивия цар Ахав с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд и земята не дала плодовете си. А върховото проявление на тази вяра било, когато гоненият от царя и царицата пророк предизвикал жреците на Ваал да измолят небесен огън за тяхното жертвоприношение на планината Кармил.

Когато въпреки целодневните молитви на 450 Ваалови жреци това не се случило, св. Илия наредил кладата за приготвеното от него жертвоприношение да бъде трикратно залята с вода, след което се обърнал с гореща молитва към Бога. „И огън Господен падна и пояде всесъжение, дърва, камъни и пръст, и погълна водата, която беше в окопа. Като видя това, всичкият народ падна ничком и каза: Господ е Бог, Господ е Бог!“ (3 Цар. 18:38-39) Жреците на Ваал били изклани, а обилен дъжд отново напоил изсушената земя.

Четвърт век св. пророк Илия ревностно изповядвал вярата в Бога, а краят на земния му живот бил необикновен - той бил грабнат жив на небето в огнена колесница при река Йордан.

Св. Илия е бил удостоен да се яви на връх Тавор при Христовото Преображение: „И ето, двама мъже приказваха с Него, а те бяха Моисей и Илия; като се явиха в слава, те говореха за смъртта Му, с която щеше да свърши в Иерусалим.“ (Лука. 9:30-31). 

Очаква се в Края на времената преди Второто пришествие на Христа св. Илия отново да се върне на земята и да пострада във времената на Антихриста.

От всички старозаветни Божии угодници единствено на св. пророк Илия са посветени множество православни храмове".

И добавят: "По молитвите на Св. Илия, Бог да ни помилва и спаси!"