Анализи

Главчев: След пожара хората са настанени в нови фургони, показват се снимки на стари

   
Главчев: След пожара хората са настанени в нови фургони, показват се снимки на стари

В нови фургони, а не в старите, на които се разпространиха снимки в интернет, са настанени хората, които са загубили домовете си в пожарите. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, който в този час отговаря на въпроси от граждани и журналисти във фейсбук.

Още на първия ден бяхме там. Целта беше първо да се справим с пожара и след това да се започнат компенсациите. Съгласете се, че това е процес, при който най-важното е да бъде прекратен пожарът. Всички ще получат компенсациите, които са по закон. Тези, които са подали заявления, че имат нужда от временно настаняване, им се предоставят фургони. Само на едно място има нужда от такива - в с. Воден и Крайново, посочи премиерът.

Фургоните дойдоха веднага, след като бе споменато, че има нужда от такива и то по странен начин. Подава се заявление до кмета, той към областния управител и то върви нагоре. Ние научихме от медиите, че има нужда от такива фургони при положение, че предния ден бяхме там. Кметът на населеното място въобще не спомена неща подобно. Каза го на следващия ден при среща с президента Радев, разказа той.

Така или иначе веднага чухме, че има нужда от такива фургони и реагирахме. Има спекулации и се показват фургони, които все още не са дадени за ползване и не изпълняват всички стандарти. От 15 фургона има 2-3 такива, останалите са чисто нови. Хората са настанени в чисто нови фургони, увери премиерът по повод на фургоните, които бяха дадени на хората, които са изгубили жилищата си в пожарите, увери премиерът. 

Обстановката е спокойна. Най-големият пожар около с. Воден е локализиран. Поздравления за пожарникарите, военнослужещите, доброволците. Благодарим и за помощта, която ни оказаха от Турция и Испания, каза Главчев.

Много добра идея дойде от представителя на президента - Димитър Стоянов, е, че трябва да се доставят водни джобове за наличните вертолети Кугър. Това е най-бързото нещо, което може да се направи. За четири такива джоба са нужни 500 хил. лв., посочи премиерът.