Икономика

Организаторите на Webit предупреждават за международен скандал заради бездействие на МС

   
Организаторите на Webit предупреждават за международен скандал заради бездействие на МС

Бездействие на държавната администрация въпреки поет ангажимент България да е страна партньор в тазгодишното издание на Webit е на път да се превърне в международен скандал, в който важни и влиятелни хора ще се почувстват излъгани.

За това алармира в писмо до премиера Димитър Главчев изпълнителният председател на фондация Webit Пламен Русев.

Той пише, че държавните институции дори не отговарят на кореспонденцията с организаторите, макар че през януари тази година Министерският съвет е взел решение Българската държава да участва като страна партньор. Целта била развитието на "Бранд България", а форумът Webit е приел ролята на основен двигател и е поел ангажимент да привлече стотици медии, представители на правителства от Европа и света и големи инвеститори в България.

След преговори, за да приемем да проведем европейското издание на Webit в България тази година, Webit спря международен търг за страна-домакин и дори се отказа от стандартната си лицензионна такса, пише Русев.

"За първи път в историята на България, зад решение на Министерския съвет застанаха и над 90% от данъкоплатците на страната, представени от организации, обединяващи бизнеси във всяка една индустрия. Те подписаха и изпратиха десетки писмени декларации (имате ги в МС) за подкрепа на решението, заявявайки колко важен е Webit за индустрията и имиджа на България. Вашата администрация на практика не се съобразява с волята на цялата индустрия на страната", продължава писмото.

"От най-добре вложените някога средства в имиджа и бранда на България пред света, ситуацията може да се превърне в международен скандал, в който важни и влиятелни хора ще се почувстват (и с право) подведени и излъгани. Всички те знаят и очакват да бъдат посрещнати от държавата ни и ръководните хора в нея, за да видят какви възможности имат тук за релокация на инвестиции и възможности. Но не! Вие, г-н Главчев, в качеството си на служебен премиер, и министрите във Вашия кабинет, на които е възложено пряко изпълнението на решението на Министерския съвет да работят с нас по участието на България, дори не отговаряте на официално входирани писма в деловодствата Ви от месеци", предупреждава предприемачът.

"Междувременно, всички политически лидери на водещите партии в България от януари насам заявяват разбирането си за значимостта на Webit и продължават да твърдят, че го подкрепят (на думи). Но действия на административно ниво няма. Няма държава. Има служебно правителство, което мълчи и бездейства. Знаем и за други подобни случаи, в които държавата губи десетки милиони от бездействие на администрацията", пише Русев.

По думите му правителство излага на риск лицето на България пред света.

Фестивалът трябва да се проведе на 23-24 октомври в София. OFFNews е сред медийните партньори на събитието.