Еко

Зелените продължават да саботират довършването на АМ Струма чрез юридически хватки

   
Зелените продължават да саботират довършването на АМ Струма чрез юридически хватки

Към днешна дата продължават опитите на зелените екологични неправителствени организации да блокират довършването на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Досега са завели 14 дела, всичките загубени от тях на първа съдебна инстанция. Затова в последните дни са подали поредица от обжалвания пред Върховния административен съд.

Пред ВАС еколозите продължават старата си тактика. Както пред първата инстанция, и сега отново не плащат задължителната съдебна такса от 10 лв. Зелени НПО се възползват от толерантността на съда, като чакат официално напомнително писмо, с което да ги уведомят, че жалбата им е оставена без движение и им дава обикновено 7-дневен срок за внасяне на таксата. Разбира се, екологичните НПО жалбоподатели всячески се стремят да не получат разпореждането на съда. Този процес на криене и връчване може да продължи с месеци. Пример за тази злоупотреба с права е жалба на една зелена НПО със заблуждаващото наименование "Институт за зелена политика". Всъщност, това е частно сдружение без служители на бившия съпредседател на партия „Зелено движение“, Петко Ковачев.

По отношение на делата срещу довършването на АМ „Струма“, по одобрения от Европейската комисия, Бернската конвенция и разрешен от държавата вариант от Кресна към София, зелените прилагат и още една стратегия. Екологичните НПО подават жалбите пред ВАС по различно време. Някои електронно, други на място и по пощата. В схемата участват частните НПО: „Асоциация на парковете в България“, основана от Тома Белев, настоящ председател на партия „Зелено движение“; „Сдружение за дива природа Балкани“, на бившия съветник на Борислав Сандов и съпредседател на „Зелено движение“, Андрей Ковачев; и швейцаро-българската фондация „Биоразнообразие“ на бившия съпредседател на „Зелено движение“, Петко Цветков. Жалба е подал и Румен Марков от името на фирма без дейност „Лардж инфрастръкчър проджектс“.

Целта на тази юридическа хватка е да си образуват множество дела, които да се гледат от различни състави на Върховния административен съд. Така, освен забавяне, някоя от жалбите може да попадне при техен съмишленик, върху който имат влияние и да реши делото в тяхна полза. През годините назад, зелените са правили много подобни случаи, в повечето случаи неуспешни.

По-нататъшното забавяне на довършването на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле може да доведе до наказателни процедури от страна на Европейската комисия. Тежката загуба е, че на този най-натоварен двулентов път в Европа продължават катастрофите с пострадали. По данни на „Асоциация на пострадалите при катастрофи“, за периода през който зелените неправителствени организации са саботирали изграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле от 2008 г., там са загинали 74 човека, а ранените са над 400.

Забавянето води и до значими вреди върху икономиката и транспорта. Не са за пренебрегване и нервите на водачи и туристи по този път, особено през сегашния натоварен летен сезон. Досега по казуса АМ „Струма“, въпреки опитите на зелените екологични НПО да протакат делата, Върховният административен съд е доказал, че над всичко е законът, животът и здравето на хората и общественият интерес.


Анкета

Как се спасявате от жегата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14