Икономика

Месеци без обезщетения след градушката: Защо пострадалите още не са получили пари?

   

  google

Унищожителна градушка връхлетя на 12 юни населени места във великотърновско и нанесе огромни поражения на къщи, автомобили и земеделска продукция. Месец по-късно най-засегнатите 7 села бавно се съвземат от природната стихия. Сред тях е село Шереметя, където все още не са изплатени помощи от държавата и от застрахователните компании, информира bTV.

Възрастните хора в селото казват, че не са виждали такова бедствие, което след себе си остави следи като от артилерийски обстрел. Семейство Нелия и Иван Миневи поливали в градината, когато ги връхлетяла градушката.

„Градушката в антрето и влезе едно такова голямо парче, една ръбеста топка, удари ме в окото и аз видях едно бяло, като през мрежа….намаля ми зрението и докторката каза, че е увредена очната ябълка“, разказва Нелия.

„Такава градушка не съм виждал… на 78 години съм!“, убеден е Иван.

Жителите на селото са обединени от чувство на страх по време на бедствието.

„Голям шум, счупи ми се прозореца и хвръкна върху мене, целият покрив ми се срина. Голям стрес изживях, много се уплаших“, казва Ерма Арсова, жител на Шереметя.

„Около 15 минути трая, това беше като на моята жена юмрука- нито кръгло, нито сферично, това бяха късове! 103 къщи имаме пострадали, мина комисия, която се сформира предварително обиколили сме ги“, казва кметът на селото – Георги Горчев.

Семейство Миневи се разминали с по-малки щети, като съседи им помогнали да ремонтират покрива.

„За циглите дадохме към 550 лева, ние купихме само 100 цигли, за ламарините дадохме повече пари, защото пристройката беше с пластмасов покрив. Не ми се приказва, доматите бяха отрупани с плод, всичко замина, лозето – всичко е унищожено“, казва Нелия.

А застрахователните компании от великотърновско работят без почивен ден,  за да обработят  стотици заявления за обезщетения след градушката.

„Въпреки стотиците, които дойдоха, всички намериха помощ от нас! Почти всички огледи са минали, сега започват оценките. За имущество са много - Къпиново, Миндя, Церова кория, а пък в Шереметя е нещо страшно, селата са засегнати! Горе-долу са около 2500 заявленията за увредени автомобили“, казва застрахователят Йордан Радославов.

Оказва се, че семейство Миневи са избрали най- евтината застраховка за къщата си и затова не чакат голяма компенсация.

„Абе тя е специална застраховка към фирма, по 2 лева, просто минимално“, казва Иван.

„Тези, които имат новопостроени имоти, защото повечето са с кредити, ги застраховат, не много хора имат застрахователна култура, но това са 20% процента, останалите 80% разчитат да дойде на помощ държавата, тя нито е длъжна, нито може“, обяснява още застрахователят.

Всичките 90 автомобила в автокъщата на Петьо Стоянов са надупчени от градушката. Загубите му възлизат на стотици хиляди лева.

„Обещаха за възстановяване на щетите, още нищо не е станало. Автомобилите ги продавам на 50% от стойността. Не знам вече какво да правя и какъв бизнес да захващам! Аз съм 20 години тук, никой не иска да прави застраховки на нов внос автомобили“, казва собственикът на автокъщата,  Петьо.

Застрахователните оценки и размера на обезщетенията ще са готови след няколко месеца. Общинската комисия извърши огледите, но също не изготвила оценки  на щетите. Хората обаче не чакат и разчистват, и ремонтират усилено имотите си, като се надяват държавата дори и с малко да ги компенсира.

 

Анкета

Как се спасявате от жегата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14