Спорт

МОК избра Солт Лейк Сити за домакин на Зимните олимпийски игри през 2034 г.

   
МОК избра Солт Лейк Сити за домакин на Зимните олимпийски игри през 2034 г.

Международният олимпийски комитет (МОК) избра Солт Лейк Сити (САЩ) за домакин на Зимните олимпийски игри през 2034 година. Решението беше взето на 142-ата сесия на МОК в Париж. 83 членове на комисията гласуваха "за" това решение, шестима бяха "против".

Кандидатурата на Солт Лейк Сити беше единствената. Градът ще бъде домакин на Олимпийските игри за втори път след 2002-а. По-рано през деня МОК делегира на Франция правото да бъде домакин на Зимните игри през 2030-а., при условие че предоставят държавни гаранции за провеждането им не по-късно от 1 март следващата година. Сега това е възпрепятствано от процеса на смяна на правителството на страната.

Делегацията на Солт Лейк Сити бе водена от губернатора на щата Юта - Спенсър Кокс, кметът на града - Ерин Менденхол, президентът на американския олимпийски комитет - Джини Сайкс и президентът на комитета по Игрите в Солт Лейк Сити - Фрейзър Булок.

"Солт Лейк Сити и Юта са дългогодишни приятели на олимпийското движение и сме уверени, че ще организират изключителни Олимпийски и Параолимпийски игри, както го сториха преди години. Наследството на 2002-а е осезаемо и страстно в Юта. Наследството на 2034-а започва днес", сподели президентът на МОК Томас Бах.

Игрите ще са на съществуващи или временни съоръжения, а усилията са насочени към стимулиране на устойчива промяна в щата Юта.