Спорт

Лудогорец посреща Динамо Минск в първи мач от втори предварителен кръг на Шампионската лига

   
Лудогорец посреща Динамо Минск в първи мач от втори предварителен кръг на Шампионската лига

Лудогорец Разград посреща беларуския първенец Динамо Минск в първи мач от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. Двубоят на стадион "Хювефарма Арена" стартира в 21:00 и ще бъде ръководен от албанския рефер Елдорян Хамити.

Лудогорец се класира за този етап на надпреварата, след като елиминира грузинския Динамо Батуми след успех у дома с 3:1 и поражение 0:1 като гост. В първия си мач в българското първенство за новия сезон "орлите" пък надделяха с 1:0 срещу бронзовия медалист ЦСКА София.

Дотук в историята си разградчани са се изправяли на два пъти срещу опоненти от Беларус, като и в двата случая излизат победители. През сезон 2020/21 те елиминират Динамо Брест след 2:0 като гост в плейофния рунд на Лига Европа, като тогавашният формат бе временно променен заради глобалната коронавирус пандемия. През следващия сезон, 2021/22, Лудогорец се изправя срещу Шахтьор Солигорск и го отстранява след два пъти по 1:0.

Динамо Минск достигна до настоящата фаза на Шампионската лига след елиминация на арменския първенец Пюник Ереван след 0:0 като гост и 1:0 в домакинския мач. Във временното класиране на беларуското първенство, което се провежда във формат пролет-есен, Динамо е водач в класирането 10 победи, 5 равенства и нито една загуба.

Дотук в историята си в европейските клубни турнири "бяло-сините" играят три пъти с български клубове. През 1988/89 те елиминират Тракия Пловдив след 2:1 като гост и 0:0 у дома в турнира за Купата на УЕФА, а в същия турнир през сезон 2002/2003 те се изправят срещу ЦСКА, като отпадат след 1:4 на свой терен и 0:1 в София. За последно клубът от Минск игра с българи през сезон 2015/2016, когато в квалификациите на Лига Европа излиза срещу Черно море Варна и го елиминира след 1:1 в Разград и 4:0 у дома.