Новини

Граждани излизат на протест заради планирана нова 16-етажна сграда в София

   

  google

Жители на софийските райони "Оборище", "Средец" и "Слатина" подготвят протест заради проект за изграждането на 16-етажна сграда на мястото на бивша баня.

Зданието, което може да е високо до 50 метра, може да се появи на кръстовището на ул. "Черковна" и бул. "Ситняково" до Военно-историческия музей в София. В района, в който реално се събират границите на районите "Средец", "Слатина" и "Оборище", в момента се строи нова отсечка на метрото.

На 13 юни 2024 г. главният архитект Здравко Здравков е издал заповед за промяна на подробния устройствен план на имота. Заявление за това е подадено на 29 ноември 2023 г. от собственика на сградата "Атама уелнес енд спа". Искането е за промяна на характера на застрояването от ниско към високо - 16 етажа с височина до 49.6 метра. Предвижда се и четириетажен подземен паркинг.

Според общия устройствен план зоната е отредена като смесена многофункционална, което позволява високо строителство. Според заповедта на главния архитект "проектът е съгласуван с Министерство на културата, "Метрополитен" ЕАД, ГД „ГВА“ и експлоатационните дружества". Имало и положително становище от район "Оборище", на чиято територия се намира имотът.

"Реализирането на планираната 16-етажна сграда ще има значително въздействие върху градския силует и в частност този на кв. "Яворов" и кв. "Оборище", в които преобладава ниско строителство. Смятаме, че изпълнението ѝ ще се отрази пагубно и на трафика в кварталите, който отдавна е твърде голям за капацитета на малки жилищни квартали като нашите", казват недоволните граждани.

Според тях събарянето на старата баня, която от години е фитнес, "посяга над културното наследство и памет не само на квартала, но и на цяла София". Хората са подали жалба до кмета на София Васил Терзиев, до главния архитект, както и до районните администрации на "Средец" и "Оборище". Протестът им е насрочен за 26 юли от 8 часа на мястото на бъдещия строеж.


Анкета

Как се спасявате от жегата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14