Свят

Москва прекръсти площад Европа на Евразия

   
Москва прекръсти площад Европа на Евразия

Руската столица Москва промени името на своя площад "Европа" в знак на явен гняв срещу подкрепата на Европейския съюз за Украйна, предаде ДПА.

Кметът на града Сергей Собянин издаде указ, с който преименува площада в центъра на града на "Евразия". Той се намира до Киевската гара.

Новото име "отразява намерението на Москва да даде на площада име, което отразява по-широката географска концепция за Евразия".

Решението се разглежда като още един знак за отвръщането на Русия от Европа в резултат на агресивната война на Москва срещу Украйна и все по-голямото ѝ съсредоточаване върху Азия, отбелязва ДПА.

Москва твърди, че Европейският съюз води агресивна и антируска политика - обвинение, повторено днес от говорителката на външното министерство Мария Захарова пред журналисти.

Площад "Европа" е открит преди повече от 20 години като руско-белгийски проект и е предназначен да символизира "единството на европейските държави". Там бяха монтирани и 48 колони със знамена на европейски държави. През март 2023 година знамената бяха премахнати без обяснение.

Други руски градове също имаха площади, кръстени на Европа. През последните години те бяха преименувани: Площадът на Съвета на Европа в Саратов стана Площад на героите на Донбас, а Площадът на Европа в Перм вече носи името "Трите столетия", пише БТА.