Свят

Нетаняху пред американския Конгрес: САЩ и Израел трябва да останат единни

   


Бенямин Нетаняху беше посрещнат с бурни овации в Конгреса на САЩ. Израелският премиер благодари на американските законодатели за "изключителната чест да произнесе реч в тази цитадела на демокрацията за четвърти път", съобщава Би Би Си. 

Нетаняху се изправи пред двете камари на американския Конгрес в опит да получи подкрепа за военните действия в Ивицата Газа. Поканата за обръщението беше отправена от председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. 

"Когато Израел и САЩ стоят единни - ние печелим, те губят", подчерта Нетаняху, визирайки терористичното нападение на "Хамас" от 7 октомври. И подчерта уверено: "Ние ще спечелим. Ние не само защитаваме себе си - ние защитаваме вас. Запомнете само едно нещо от тази реч - нашите врагове са и ваши, нашата борба е и ваша. Нашата победа, ще бъде и ваша".

По думите му датата 7 октомври завинаги ще се запечата в паметта на израелските граждани като едно позорно деяние, сравнявайки я с терористичното нападение в Ню Йорк от 11 септември 2001 година. "Срещаме се тук на кръстопътя на историята", подчерта той. 

И определи Иран като "оста на злото", която се изправя срещу САЩ, Израел и „нашите арабски приятели“." Това не е сблъсък на цивилизации. Това е сблъсък между варварството и цивилизацията. Израел и САЩ трябва да стоят обединени на общ фронт", категоричен беше той. 

„Когато се борим с Иран, ние се борим с най-радикалния и убийствен враг на САЩ. Ние не само защитаваме себе си. Ние защитаваме и вас. Нашите врагове са ваши врагове, нашата борба е вашата борба и нашата победа ще бъде вашата победа“, каза Нетаняху.

Той добави, че Израел ще направи всичко възможно, за да гарантира сигурността по северната си граница. Там израелските защитни сили (ЦАХАЛ) влизат в почти ежедневни сблъсъци с ливанската групировка Хизбула.

Нетаняху призова Вашингтон да ускори военната помощ за страната му, за да се сложи край на войната в Газа.

„Ускоряването на американската военна помощ може значително да ускори края на войната в Газа и да помогне за предотвратяването на по-широка война в Близкия изток“, поясни израелският министър-председател.

Той изложи визията си за „следвоенна Ивица Газа“, като според него сигурността в палестинския анклав може да бъде гарантирана само чрез „демилитаризация и дерадикализация“.

Малко преди речта на Нетаняху хиляди протестиращи, които се обявиха против войната на Израел в Газа, се събраха около Капитолия. 

Очаква се Нетаняху да бъде проведена среща между него, Джо Бадън и Камала Харис.

Междувременно израелските власти заявиха, че още петима от държаните в плен са загинали.