Новини

Сарафов търси спешно съдействие от премиера и от здравния министър заради липсата на места в моргите

   


И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати писма до служебния премиер Димитър Главчев и до здравния министър Галя Кондева, съобщиха от държавното обвинение. Той ги призовава да организират спешни мерки, за да има възможоност за извършване на съдебно-медицински експертизи, назначени от органите на досъдебното производство на територията на гр. София и региона.

Повод за неговия призив е уведомлението от изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска“ проф. Атанас Йонков от 22 юли 2024 г. до Градската и до Районната прокуратура в София, че се преустановява приемането на трупове за съхранение. Някои от тях са за аутопсия, други – и за съдебно-медицински експертизи в Клиниката по съдебна медицина и деонтология на болницата. Причината е, че капацитетът на трупохранилището в клиниката е изчерпан. За проблема са сезирани и други институции.

„Подхождайки с разбиране към създалата се критична ситуация в болничното заведение, изказвам силно безпокойство и тревога от взетото решение“, посочва в писмото си Сарафов и допълва, че това ще създаде изключителни затруднения и е възможно да блокира работата по досъдебни производства в София-град и София-област.

„Организацията и дейността на лечебните заведения не бива да затруднява разследванията по наказателни дела за престъпления от общ характер, още повече за тежки умишлени престъпления и свързаните с тях съдебно-медицински експертизи“, подчертава Сарафов.

Искането на и.ф. главен прокурор е свързано с дългогодишен проблем в българското законодателство. Според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) телата се съхраняват, докато приключи делото, което може да продължи години.

В момента по информация на NOVA в УМБАЛ "Александровска" няма повече свободни камери в клиниката по съдебна медицина. Лечебното заведение не носи вина, а фактът, че по закон трябва да съхранява телата, които заради дела не могат да бъдат освободени и предадени на роднини.

Към момента не е ясно дали няма места в камерите на "Съдебна медицина" или там липсват лекари - специалисти.

По първоначална информация от този понеделник - 22 юли, в болница "Александровска" не се приемат нови тела за аутопсии, тъй като няма къде да се съхраняват. И така, ако стане тежка катастрофа, убийство или друго престъпление, за което е нужна съдебно-медицинска експертиза, тялото няма къде да се прибере.

Капацитетът на болницата е 150 камери, там има тела, съхранявани от над 15 години.

Преди година и половина, в опит проблемът да бъде разрешен, със съдействието на прокуратурата (която издава разрешение за преместване или освобождаване на телата, които не са нужни на досъдебното производство), 40 тела са били преместени в камери на гробищата.  запълнен.

От прокуратурата искат от министъра на здравеопазването спешно да намери решение и да осигури място и лекари, за да могат да се извършват аутопсии. В противен случай се блокират разследвания по изключително тежки престъпления.