Новини

Взривовете в Елин Пелин подпалиха и склад на хранителна верига, издирват още двама

   
Взривовете в Елин Пелин подпалиха и склад на хранителна верига, издирват още двама

Двама души вероятно все още са в горящите складове за фойерверки край Елин Пелин. Други двама тежко пострадали - мъж и жена имат трета степен изгаряния и са транспортирани до "Пирогов". 

Това поясни министърът на вътрешните работи Калин Стоянов от мястото на инцидента, където е и премиерът Димитър Главчев. 

"Ситуацията е много тежка. Става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Информацията е има шест склада, които са пълни с такива изделия за съжаление. До момента пожарникарите са успели да извадят двама тежко пострадали с трета степен изгаряния, които в момента са транспортирани в болнични заведения. Имаме информация за още двама, които са още вътре, дали е един или двама - уточняваме го, тъй като и със собственика, и със самите хора, които работят там комуникацията е малко сложна и не знаят кой къде е бил. Отделно от големите взривове прехвърли около 500 метра, попадна горящо нещо върху голяма горяща база на хранителна верига, в момента и там гори", каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Обявено е частично бедствено положение в Елин Пелин.

"Собственикът на складовете го няма, работниците са запознати със складовете, къде какво има, те помагат на пожарникарите", обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

"Собственикът на склада пътува, складът е с най-доброто високотехнологично оборудване. С това видеонаблюдение се надявам да установим причините за пожара. На този етап се счита, че в складовете има вещества за фойерверки. При проверка преди три месеца не са установени никакви нарушения", каза Атанас Илков от ГДНП.

"От армията идва брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете", заяви Димитър Главчев пред БНТ след взрива на складовете за фойерверки в Елин Пелин.

"Всичко се следи и е под контрол. За евакуация ще се прецени на място, но по-добре е да се вземат повече мерки от по-рано", каза още Главчев.

Той посъветва жителите на Елин Пелин да не се паникьосват.

"Нека все пак жителите да затворят прозорците на домовете си. Всички, които са в непосредствена близост до пожара и се чувстват в опасност, нека се евакуират", допълни Главчев.

Главчев заяви, че е говорил с министъра на здравеопазването клиниките и линейките да бъдат в готовност за приемането на пострадали пациенти.