Новини

Починал е мъжът, пострадал при взривовете край Елин Пелин

   
Починал е мъжът, пострадал при взривовете край Елин Пелин

Починал е мъжът, който пострада при взривовете в складовете за фойерверки край село Гара Елин Пелин. Това съобщи вътрешният министър Калин Стояновтази сутрин.

49-годишният мъж е бил с около 35% изгаряния, но с много тежко обгазяване и, за съжаление, снощи късно човекът е починал, каза министърът.

В момента екипите на "Пирогов" се борят за живота на дъщеря му, която е с 85% изгаряния, което по данни на медиците е несъвместимо с живота, допълни Стоянов.

Освен тях двамата, информацията на МВР е, че в складовете има още двама души - синът на собственика, който е на 22 г., и още един мъж на 60 г.

Все още има гърмежи на склада. През нощта в рамките на всеки час се е извършвало облитане с дронове на МВР.

Хубавото е, че складът, за който има информация, че в него има около 2 т. тротилов еквивалент, не е горял, все още е в цялост и не е засегнат, но има силно горене в центъра на складовата база все още, разказа министър Стоянов.

Всички действия на местопроизшествието ще започнат най-рано 24 часа след последния гърмеж, обясни той.

Вътрешният министър критикува включванията по медиите на кмета на Елин Пелин. "Той си позволява да коментира какво и как е трябвало да стане, искам да стане ясно, че този човек, по наша информация, е някъде дълбоко в Гърция, вероятно на някой прекрасен плаж и го съветвам да продължава да си пие узото там, да се маже по-често със слънцезащитни мазила и да ни остави да си свършим работата. И нека не си нарушава почивката с всичко това, което се случва тук", допълни Стоянов.

Рано сутринта отново е имало пожар в складовата база на голяма хранителна верига. Колегите разказаха, че докато са гасели вътре, от покрива са падали пиротехнически изделия, допълни министърът. Можете да си представите за каква сила става въпрос, за да има върху покрива на хранителната верига пиратки и пиротехника - на 800 метра.

Предполагам, че когато е въвеждан в експлоатация този склад, би следвало всичко това да е съобразено. Това е въпрос на разследването да се види кой и как е въвел в експлоатация и дали са спазени всички правила, допълни министърът. Обясни, че оглед тепърва ще се прави.

Предстои дълго и тежко разследване, отказа да отговаря Стоянов на въпроси какви може да са причините за пожара и дали има умишлен палеж.

След работно време в склада е имало хора, които са подготвяли пиротехнически изделия за събитие в петък.

Правим непрекъснати облитания с дронове и при първа възможност ще уведомим хората и те ще се върнат по домовете си.

Около 5 часа сутринта взривовете са се активирали доста. Но остава незасегнат складът с тротиловия еквивалент.

Бронираните автомобили са стигнали докъдето могат. В момента се чака хеликоптер, който ако може, да започне да работи за охлаждане. Температурата със сигурност е била над 1000 градуса.

Охранителят поради стреса три пъти го питаме едно и също нещо, и три пъти казва различни версии. Собственикът е доста разстроен.