Спорт

Олимпиадата в Париж ще започне с уникално шоу по река Сена

   
Олимпиадата в Париж ще започне с уникално шоу по река Сена

Олимпиадата в Париж официално ще започне с уникално шоу по река Сена в петък и Франция има големи и мистериозни планове за пищната церемония по откриването. 

За първи път в историята на летните игри тя няма да се проведе на стадион. 

Вместо това над 200-е национални делегации ще плават по Сена през центъра на Париж и покрай забележителности като катедралата Нотр Дам, Лувъра и други.

Парадът на спортистите ще започне в 20:30 часа на моста Аустерлиц и ще завърши шесткилометровия си маршрут на Трокадеро, точно до Айфеловата кула, където са останалите елементи от протокола и финалното шоу, включително запалване на олимпийския жертвеник.

Все още не е известно кой ще запали олимпийския огън, но според медиите тази чест ще бъде оказана на френската лекоатлетка и трикратна олимпийска шампионка Мари-Жозе Перек или на футболната звезда Зинедин Зидан.

Тържествата ще включват музикални и танцови изпълнения, както и светлинно шоу. Според вестник "Паризиен" 400 танцьори и 3000 артисти ще участват в спектакъла по цялото трасе, вероятно и на мостовете над Сена.

Организаторите искат да представят френското културно наследство в 12 различни сцени. Очаква се да се включат състезатели по скейтборд и БМХ.

Според слухове, суперзвездата Селин Дион ще пее заедно с поп иконата Лейди Гага. Дион отмени всички дати за турнето си през 2023 и 2024 година в Европа поради заболяване. Изпълнение на церемонията по откриването ще бъде специален и емоционален момент за нея и за нейните фенове.

300 000 късметлии, които успяха да се сдобият с билет, ще проследят церемонията по откриването от бреговете на Сена. В допълнение, 80 гигантски екрана и стратегически разположени високоговорители ще позволят на феновете да се насладят на магическата атмосфера на шоуто в цялата френска столица.

Очаква се около 120 държавни и правителствени ръководители, както и други официални лица да присъстват на церемонията по откриването, включително германския канцлер Олаф Шолц и първата дама на САЩ Джил Байдън. Според вестник "Паризиен" украинският президент Володимир Зеленски няма да бъде в Париж.

Игрите ще бъдат официално открити от френския президент Еманюел Макрон.

Сигурността има основна роля на Олимпийските игри във Франция и около 45 000 служители на реда ще бъдат част от церемонията по откриването. Въздушното пространство в радиус от 150 километра от Париж ще бъде затворено за вечерта, а районите на Сена, през които ще премине парадът, ще бъдат затворени за автомобилен трафик. 


Анкета

Как се спасявате от жегата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14