Икономика

ЕС за първи път изпрати средства на Украйна от печалбите върху запорираното руско имущество

   
ЕС за първи път изпрати средства на Украйна от печалбите върху запорираното руско имущество

Европейската комисия съобщи, че ЕС за първи път днес насочва средства в помощ на Киев  придобити от печалбите от запорираното руско държавно имущество поради европейските санкции срещу Москва заради войната в Украйна, предаде кореспондент на БТА, Николай Желязков.

Така Украйна ще получи първото плащане от 1,5 милиарда евро. Събраните средства са от приходите от имущество, държано от централните депозитари на ценни книжа, и са били предоставени от финансовата компания "Юроклиър" (Euroclear) на ЕК като първа вноска на 23 юли. Сега парите ще бъдат предоставени в подкрепа на военните способности на Украйна и за възстановяването на страната от пораженията, предизвикани от руските удари.

С въвеждането на санкциите ЕС наложи запор на имущество на руската централна банка. Извънредните приходи, събрани след запора, не принадлежат на Русия, пише в съобщението. Забраната за транзакции, свързани с имуществото и запасите на руската централна банка и нейните филиали, води до натрупване на извънредни приходи, пояснява комисията.


Анкета

Как се спасявате от жегата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14