Новини

Апелативният съд потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София

   
Апелативният съд потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София

Софийският административен съд потвърди решението на Столичната общинска комисия, с което Васил Терзиев бе за избран за кмет на София след балотажа.

Вторият тур на изборите в столицата беше на 5 ноември 2023 г.

Тогава Терзиев победи кандидатът на БСП Ваня Григорова и за него бяха пуснати 175 044 бюлетини.
Това са 46,89% от действителните гласове.

Веднага след вота Григорова обжалва избора в съда, като заяви, че изборите са ѝ били откраднати. „Аз ще бъда първата, която ще поздрави Васил Терзиев, ако съдът реши, че тези резултати и начинът, по който са постигнати, са законосъобразни“, заяви кандидатката на БСП за столичен кмет.

В хода на делото бе назначена и експертиза, която трябваше да сравни данните от машините с проверката на протоколите на всички 1639 избирателни секции в София. Така трябваше да се установи има ли нарушение при протоколите, колко и какви са поправките и има ли разминавания между протоколите и паметите на машините. Резултатите от експертизата показаха, че в крайна сметка избраният кмет Терзиев е бил по-ощетен от основния си опонент при броенето на бюлетините от машинното гласуване. Заключението на експертите беше, че Терзиев е бил ощетен с 832 гласа, а Григорова – с 282.
Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.