Икономика

Депутатите решиха: България ще поиска влизане в еврозоната от 1 юли 2025 г.

   

  Google

Народното събрание с 2 важни решения за приемане на еврото на първо четене. Депутатите официално гласуваха новата дата за смяна на валутата да е 1 юли 2025 г. Освен това те приеха щом бъде покрит критерият за нивото на инфлацията, в 14-дневен срок да бъде поискан конвергентен доклад.

В доклада за конвергенцията се представя оценка на напредъка на държавите членки на ЕС извън еврозоната с изключение на Дания, която има клауза за право на отказ, в изпълнението на критериите за въвеждане на еврото. Той се публикува най-малко веднъж на две години или по искане на държава членка на ЕС, желаеща да се присъедини към еврозоната.

Очаква се България да покрие критерия за ценова стабилност до края на годината, след което да отправи искане към ЕК и ЕЦБ за изготвяне на извънреден конвергентен доклад, заяви по-рано Министерството на финансите.

На първо четене бяха одобрени и сроковете, в които ще може да се плаща с двете валути. В рамките на един месец след приемане на еврото, ще може да се разплаща и в двете валути, а търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство.