Свят

ЕК преведе 1,5 млрд. евро от парите на Русия в подкрепа на Украйна

   
ЕК преведе 1,5 млрд. евро от парите на Русия в подкрепа на Украйна

Днес, 26 юли, Европейският съюз ще насочи първите 1,5 млрд. евро от постъпленията от замразените руски активи в подкрепа на Украйна. Това съобщи в мрежата X председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„ЕС подкрепя Украйна. Днес ние превеждаме 1,5 млрд. евро, получени от замразените руски активи, за отбраната и възстановяването на Украйна. Няма по-добър символ или използване на парите на Кремъл от това да направим Украйна и останалата част от Европа по-сигурно място за живеене“, се казва в изявлението.

Тези постъпления, получени от операторите и централните депозитари на ценни книжа в ЕС, бяха предоставени от Euroclear като първа вноска на 23 юли. Украйна няма да получи парите директно, те ще бъдат насочени чрез Европейския механизъм за мир и Фонд „Украйна“ в подкрепа на военния капацитет на Украйна, както и за подпомагане на възстановяването на страната.

Върховният представител на ЕС Жозеп Борел добави, че ЕС планира да използва парите за финансиране на закупуването на приоритетно военно оборудване, както и за подкрепа на украинското производство.

По-рано белгийският депозитар Euroclear обяви първия транш от постъпленията от руски активи в Украйна. Депозит за 1,55 млрд. евро беше обещан през юли. Представителят на Европейската комисия Кристиан Виганд също заяви, че през следващите седмици ще преведе първата сума от печалбите от замразените руски активи за военна помощ на Украйна.

Според украинския министър на отбраната Рустем Умеров общият размер на лихвите от замразените руски активи ще бъде около 2,5-3 млрд. евро годишно. На първо място се планира парите да бъдат изразходвани за боеприпаси, оборудване за противовъздушна отбрана и подкрепа за украинските производители.


Анкета

Как се спасявате от жегата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14