Анализи

Валентин Радев за взривовете в Елин Пелин: Такова правило от 24 часа няма

   
Валентин Радев за взривовете в Елин Пелин: Такова правило от 24 часа няма

"Най-вероятно човешка грешка. Следствието има думата. Ще правят най-различни експертизи. В подобен случай на взривове на пиротехнически изделия става дума за човешка грешка и статично електричество", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Валентин Радев - експерт по взривове и бивш вътрешен министър.

Той посочи, че по света, когато се случват подобни инциденти, почти винаги се касае за статично електричество. Изрази съмнение, че все пак има нарушения при изграждането на склада и не са спазени изискванията.

"Не са с подходящи обувки, статично електричество, взривява се и така".

Валентин Радев описа какво се е случило във фаталния следобед.

"Това е един склад, който има няколко хранилища. Общо 6. По един път се влиза от гара Елин Пелин. Те отиват там след 17:00 часа доцентът, дъщеря му и синът на собственика Тодор. Отиват да подготвят нещо, което ще бъде през събота или неделя. Паркират буса вътре и влизат в едно помещение, което не е било дори с четири стени".

Именно там става взривът и ударната вълна изхвърля дъщерята.

"Лошата новина е, че този взрив се предава на другите хранилища. Едно по едно".
По думите му складът не е направен по правилата на военния правилник. Там минава и газопровод, за който е знаел само собственикът.

"Складът, който се взриви е с пиротехника. Това не са взривни вещества. Няма снаряди. И най-голямата опасност са пожарите", акцентира Валентин Радев.

Допълни, че налягането, което се вдига и в него има частици, фойерверки. Т.е. облакът се вдига, те се възпламеняват и запалват покрива. Радев беше категоричен, че няма период от 24 часа, който трябва да премине, за да се направи оглед на мястото на инцидента.

"Няма такова правило. Влиза се при първа възможност. Каквото могат да спасят".