Анализи

Прокурор Владимир Николов: Решението на КС доказа, че върховенството на правото не е просто фраза

   
Прокурор Владимир Николов: Решението на КС доказа, че върховенството на правото не е просто фраза

„Решението на КС е победа за нормалността и така доказахме, че принципът за върховенството на правото не е просто фраза, а има съдържание. Според нас тези промени бяха неудачни". Това каза председателят на Асоциация на прокурорите в България Владимир Николов в „Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

„Ако хората, които правеха промените в Конституцията, се бяха вслушали в експертното мнение, до този резултат нямаше да се стигне и нямаше да бъде злоупотребено със съдебната реформа", каза още Николов.

„Категорично не смятахме, че в правомощията на обикновено народно събрание е да фрагментира съдебната власт, да посегне на нейната единност и независимост. По отношение на квотите във Висшия прокурорски съвет бяхме против, защото ако това положение беше останало, то поставяше прокуратурата под пълен политически, а не обществен контрол", посочи още юристът.

Той посочи, че е имало съмнения за политическо вмешателство през годините и точно заради това то не е трябвало да се засилва. „Върху всички тежи отговорността как това да не бъде допускано. Процесът е двустранен – вътре в самата система да се очистим от тези неща, но и да бъдем подпомогнати чрез адекватни и разумни законодателни решения, и воля от останалите власти", каза още Николов.

„Винаги сме подкрепяли, че в Съдийската колегия трябва да преобладават съдии, избрани от съдии. И тук нямаме различия с колегите съдии. Подкрепяме това, но държахме да не се поднася прокуратурата на тепсия на политически силните субекти. Прокуратурата няма никакво влияние върху кадровото развитие на съдиите. Единственото правомощие е при избора на председателите на ВАС и ВКС. И тук Асоциацията на прокурорите направи разумно предложение, което беше подминато. Възможно беше това правомощие да отиде в Съдийската колегия, главният прокурор да остане като правомощие на пленума. Чрез това щеше да се разреши целият комплекс от проблеми, с който се спекулира. Това не беше чуто и се премина към волно ликвидиране на единната съдебна система", обясни експертът.

„При сегашната ситуация ВСС възстановява своята дейност и до избиране на нов персонален състав, той може да продължи да изпълнява правомощията си. Имаме спряна процедура за избор на главен прокурор, очевидно изтича мандатът на председателя на ВАС. Тук дебатът трябва да бъде воден", каза още Николов.

„Избраните съдии, прокурори, следователи не встъпиха в своите правомощия, защото законодателната власт, в няколко поредни парламента, не изпълни своите задължения и не попълни т.нар. парламентарна квота", обясни юристът.

По темата дали има механизъм за разследване на главния прокурор той посочи, че такъв има и, че държат прокуратурата да бъде прозрачна, отчетна и под контрола на обществото. „Другият механизъм е отчетът на главния прокурор пред парламента", допълни още Николов. Той каза, че законодателните промени в тази посока бележат възходящо развитие на прокурорската система.