Анализи

Илхан Кючюк: В ЕП трябва да се спре произвеждането на закони, които не решават проблемите на гражданите

   
Илхан Кючюк: В ЕП трябва да се спре произвеждането на закони, които не решават проблемите на гражданите

Новозибраният председател на Правната комисия в ЕП Илхан Кючюк ще работи за антикорупционно и адекватно законодателство, което да решава проблемите на европейските граждани, обеща той в интервю пред БНР. 

В "Неделя 150" евродепутатът от "Обнови Европа" и зам.-председател на ДПС, заяви, че в парламентарната комисия на ЕП няма да се творят юридически правила, които да са национално насочени или в интерес на определени хора и държави.

„В никакъв случай, защото ще получа много тежката негативна санкция. Това е много професионална комисия, която има отношение към тълкуването, прилагането и мониторинга на правото на ЕС и изобщо всички актове с отношение към законодателството на Съюза за минимум за 5 години“, каза той.

И препоръча:

Това, което всички трябва да направим в ЕП, визирам и Комисията, най-вече е да не се произвеждат поредните закони, които нямат отношение към проблемите на европейските граждани. Фабриката за законодателство трябва да се спре и да се помисли  малко по-задълбочено, кое работи и кое не. Да се поразсъждава, кои законодателни актове да се изкарат от употреба, но за тях да има ясна оценка за въздействието, противното означава бюрокрация за ЕС. А крайният резултата е оттегляне от подкрепа, насаждане на омраза и противопоставяне, и връщане на ЕС, от това което се е освободил или си мислим, че се е освободил.

Илхан Кючюк призна, че е имало натиск от аватарите на г-н Пеевски -„аз да не бъда избран за тази позиция“:

Натискът беше упражнен, смея да кажа много остро, от хора, които имат контакти и са работили в ЕП.Отговорът на  европейските либерали беше: Решението е взето. Илхан Кючюк трябва да бъде председател на правната комисия. А този външен натиск още повече затвърждава нашето убеждение, че той  е правилният човек да се занимава с въпросите на антикорупцията, да преглежда евентуалния конфликт на интереси на потенциалните еврокомисари, да разработва идеи за евентуален бъдещ антикорупционен закон, по модела Магнитски в САЩ, за ЕС. Аз съм благодарен на европейските либерали, защото потвърдиха тази позиция, която ДПС заслужава. Това е успех за България.

Зам.-председателят на ДПС коментира Устава на партията и заяви, че документът се спазва, „но не на хартия, а  на дела“. 

„Когато човечеството иска промени стени се пропукват, Берлинската стена падна. Волята на симпатизантите на ДПС е по-силна от тази, на който и да е бюрократичен апарат. Може да е сложно, може да отнеме време, може да има последствия. Засега виждам оздравителни процеси в партия – как да се взимат демократични решение“, обясни той за раздора в ДПС.

И е категоричен, че има само едно ДПС и зад него стоят 34 години и български граждани, изразявайки волята си дават представителство в България и ЕП. 

За започналите проверки от НАП на опоненти на Пеевски Илхан Кючюк коментира:

Противници на ДПС се атакуват с проверки и сигнали. На кого са тези пари, които се раздават? Те са на българските граждани и данъкоплатците. Тук е демагогиката, която се използваше от редица лидери: „Ще ви дадем нещо, защото вие живеете в Разград, Кърджали!“ „Ще ви дадем нещо“, означава, че хората, които живеят в тези региони, с цената на своето достойнство, направиха България да бъде демократична и правова държава и да отворят пътя на страната към цивилизационния избор - към НАТО и ЕС. Никой няма право да се разпорежда с тях. Наративът „някой дава, на който и да било, подаяние, не мисля, че трябва да бъде поддържан през XXI век. Виждаме натиска и усилията да бъдат компроментирани политически лидери.

„Питаме дали държавни органи се използва като политическа бухалка? Но действията, зад привидната усмивка на Главчев, казват друго. Областни управители, назначени по закони и конституция бяха свалени. Тогава аргументът беше, че в Кърджали и Смолян ДПС спечелиха изборите и заслужават. Тогава Пехливанов и Мурат са били активисти на партията и сега са такива“, аргументира се Илхан Кючюк.

И е категоричен, че „големият проблем и раната, в която трябва да се бръкне“,  е хората да бъдат избирани по качествата си, а не към кого принадлежат и коя партия.

Председателят на правната комисия в ЕП коментира и Димитър Главчев: 

"Действията му напоследък ме карат на мисля, че действа под влияние на Пеевски. Имам повече от дълбоко съмнение за безпристрастността на служебния кабинет при подготовката на парламентарни избори."

Кючюк коментира решението на КС за конституционните промени. 

"Персоналните промени и фокус винаги променя обществената задача. Другата грешка е, че много от тях бяха направени, за да се получи политическа сделка, цели които не са свързани с проблемите на българския гражданин", добави той.