Новини Свят

Организаторите на откриването на Олимпиадата се извиниха за пародията на Тайната вечеря

   
Организаторите на откриването на Олимпиадата се извиниха за пародията на Тайната вечеря

Организаторите на церемонията по откриването на Игрите в Париж се извиниха на католиците и другите християнски общности, почувствали се засегнати от пародията на известната картина на Леонардо да Винчи "Тайната вечеря", предаде Ройтерс.

Сегментът по време на церемонията е възстановка на библейската сцена с Исус Христос и апостолите, които споделят последна вечеря преди разпятието на кръста. В Париж обаче в сцената участваха представители на ЛГБТ общността. Освен тях пя и гол певец, който пресъздаде гръцкия бог на виното Дионис, окичен само с цветна гирлянда, прикриваща интимните му части.

"Ясно е, че никога не сме имали намерение да показваме неуважение към някоя религиозна група. Церемонията по откриването се опита да отпразнува толерантността на обществото“, заяви на пресконференция говорителка на Париж 2024.

"Смятаме, че тази амбиция беше постигната. Ако хората са се почувствали обидени, наистина съжаляваме", добави тя.

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж бе остро критикувана от френската католическа църква, предаде ДПА.

"За жалост церемонията включваше сцени присмех и подигравка на християнството, за което дълбоко съжаляваме", се казва в изявление на френските епископи.

Църквата не даде подробности, но една сцена конкретно взе вниманието на вярващите. Става въпрос за възстановка на известната картина на Леонардо да Винчи "Тайна вечеря", но с представители на ЛГБТ общността.

"Благодарим на членовете на други религиозни деноминации, които изразиха своята солидарност с нас. Тази сутрин мислим за всички християни на всички континенти, които са били наранени от ексцесиите и провокациите на някои сцени", заявиха френските епископи.

Тази сцена от "Последната вечеря" на церемонията по откриването в снощи беше критикувана и от консервативни и крайнодесни политици във Франция.