Анализи

Кметът на Елин Пелин се оправда: Просто обясних, че се е реагирало неадекватно

   
Кметът на Елин Пелин се оправда: Просто обясних, че се е реагирало неадекватно

„Аз просто обясних, че е е имало неадекватна реакция. Първо бе получен сигнал през системата, че има пожар и да не се придвижват хората между Гара Елин Пелин и Елин пелин. Малко по-късно се получава сигнал за евакуация в 4 населени места. Хората започнха да звънят да питата какво да правят. Аз обадих на органите на реда да питам кой е издал заповедта и какво да се прави. Не получих адекватен отговор. Така кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов коментира изказването си за BG ALLERT и мнението му, че системата повече всяла хаос, отколкото да е помогнала. 

След това изказване вътрешният министър отговори на кмета на Елин Пелтин, като му каза задочно: „Нека да си пие узото, да се маже със слънцезащитен крем и да и остави да работим".

Симеонов заяви, че не е влизал в спор с никого и че единствената му цел е била да инициира по-добра логистика и комуникация между институциите. Той призова и за обучение, за да се знае как да се действа, ако отново има подобни случаи.

„Нямало е боеприпаси в складовете за пиротехника до Елин Пели. Аз веднага прозвъних всички институции, когато разбрах за взрива. Обадих се и на собственика на базата, който ме увери, че там няма боеприпаси,“ сподели той в "Лице в лице" по bTV.

Той обясни, че собственикът на складовете с пиротехника Тодор Попов е изключителен професионалист, който държи на сигурността.

Освен това добави че и загиналия доц. Шишков също е бил експерт в тази област и винаги е имало много голямо преосигуряване на събития, в складовете и не само по време на мероприятията, но и преди и след тях.

„Много прецизно се работеше в тези складове. Аз съм влизал по работа вътре. Презастраховането и контрола за допуск бяха на много високо ниво. Не мога да си обясня какво може да се е случило“, заяви още кметът.

При трагедията с експлозията на базата за пиротехника има 4 жертви. Пораженията са огромни.

Той каза, че ситуацията в Елин Пелин се нормализира и похвали пожарникарите, които са свели до минимум щетите.

„Те гасиха покрива на една от логистичните бази на 500 метра от голямо съдържание на амоняк, което можеше да доведе до голяма щета, голям взрив е можело да има. Освен това амонякът се стели ниско, щеше да е страшно.

Но сега е спокойно и няма опасност за населението“, добави Симеонов.