Анализи

Стефан Софиянски: Всеки общински съветник се чувства като кмет

   
Стефан Софиянски: Всеки общински съветник се чувства като кмет

„Не се усеща ясна стратегия за развитието на София. Как ще си подредиш 4 години в мандата, това е много важно. Когато успееш да го внушиш чрез работа и позиции, по-лесно ще те подкрепят гражданите. Всеки общински съветник се чувства като кмет“. Това коментира кметът на София от 1995  до 2005 г. Стефан Софиянски за управлението на Васил Терзиев и общинския съвет.

Според него общинските съветници имат прекалено голямо самочувствие.

 "Общинарите са едни големи боклукчии – толкова време отделиха за боклука. Оставете кметът да реши. Кметът Васил Терзиев от първите дни още е в много трудна ситуация. Именно заради конфликтите и високото самочувствие на общинските съветници. Не се усещат обаче стратегията и приоритетите на кмета”, коментира той в "Лице в лице" по bTV.

Според него решението на КС не е много адекватно.

„Ние страдаме от това, че слагаме неподходящи хора на позиции. Запазваме ограниченията за министър-председател на служебен кабинет, взимаме правомощията на президента, избран пряко. Моята позиция е, че най-подходящи за тази позиция са ректорите на университети. Най-големият проблем на България не е съдебната система, а икономиката. Трябва да се фокусираме върху нея, да се развиваме, да печелим повече, да имаме по-достойно място в Европа”, каза още Софиянски.